ČETIRI JAGODINSKE ŠKOLE U ŠTRAJKU

0

Od ukupno 15 srednjih i osnovnih škola u Jagodini, na poziv reprezentativnih sindikata na štrajk, odazvale su se četiri jagodinske škole – EGŠ „Nikola Tesla“  OŠ ,,Ljubiša Urošević“ OŠ ,,17.oktobar“ ,,Milan Mijalković“.

„Od 52 osnovne i srednje škole u Pomoravlju, Resavi i Levču, 16 škola se odazvalo na poziv za štrajk reprezentativnih sindikata i skratilo časove na 30 minuta.

U Despotovcu i Rekovcu ni jedna škola ne štrajkuje, u Svilajncu štrajkuju sve, osim Poljoprivredno veterinarske sa Domom učenika, u Chupriji štrajakuju tri srednje i jedna osnovna škola. U Paraćinu časove na 30 minuta skratile su sve srednje škole i samo jedna osnovna, u Jagodini jedna srednja i Osnovna škola u Ribaru, rekao je načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug Života Stračević.

Osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu pohađa 24.600 učenika, a u njima je zaposleno 3.400 nastavnika.  Štrajk su organizovali Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“.  Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi i izjednače plate svih zaposlenih u javnom sektoru. Takođe da se ne menja član 5 Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje. Traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer stari ističe i da ostanu jubilarne nagrade i dnevnice.

Prethodni tekstDa mi uključite roming, ali pravi, a ne polovni- samo sa Srbijom!
Sledeći tekstSTIGLE UNIFORME! (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime