TUŽILAŠTVO – Nastavak akcije u slučaju lažnih ujeda pasa

0

Osnovno javno tužilaštvo u Jagodini saopštilo je jutros da je Osnovnom javnom sudu podnelo predlog za određivanje pritvora S.M. zbog osnovane sumnje daje izvršio krivično delo – navođenje na overu neistinitog sadržaja u pomaganju jer je davao savete osumnjičenom L.N.i kako da sam sebi nanese telesne povrede u slučaju – lažiranje ujeda pasa lutalica.

Tužilaštvo navodi da se sumnja da je Slavković pomagao pri odlasku kod lekara te su tako dovođeni u zabludu lekari da „povređenom“ izdaju uverenje sa dijagnozom „ujed pasa“što je korišćeno u građanskim postupcima naknade štete na teret budžeta grada Jagodina s tim što je S.M. i L.N. isplaćen prethodno dogovoreni iznos.

Pripadnici Policijske uprave u Jagodini uhapsili su ranije tri osobe, a priveli jednu, jer su lažno izjavljivali da su imali povrede od ujeda pasa lutalica, a prethodno su sami sebi nanosili povrede. Ta lica su dovodili u zabludu lekare da im izdaju uverenje za ujed psa, a oni su se samopovređivali, da bi kasnije to koristili u građanskim postupcima naknade štete i na taj način oštetili budžet grada Jagodine. „Grad Jagodina je u poslednje četiri godine, po osnovu ujeda pasa isplatio oko 100 miliona dinara“ , izjavio je gradonačelnik Jagodine Ratrko Stevanović. 

Policijska uprava u Jagodini je tim povodom izdala saopštenje, u kome se kaže da su uhapšene tri osobe, a protiv jedne je podneta krivičnu prijavu u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da su sami sebi nanosili povrede podesnim predmetom, a potom izjavljivali da su one nastale od ujeda pasa lutalica. Na ovaj način su pribavljali lekarsku dokumentaciju, koju su potom, kako se sumnja, koristili za traženje naknade štete od Grada Jagodine. Osnovno Javno tužilaštvo u Jagodini je saopštilo da je podnelo Osnovnom sudu u Jagodini predlog za određivanje pritvora prema osumnjičenima Rođikov Mariji, Rakić Tatjani i Lončar Nebojši, svi iz Jagodine, jer su dovodili u zabludu lekare da im izdaju uverenje za ujed psa, a oni su se samopovređivali, da bi kasnije to koristili u građanskim postupcima naknade štete i na taj način oštetili budžet grada Jagodine. Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović izjavio je da je u poslednje četiri godine grad Jagodina isplatio oko 100 000 000 dinara za isplatu štete po osnovu ujeda pasa. „Samo u ovoj godini ta cifra je oko 35 000 000 dinara“ , kaže Stevanović. „Mi smo među prvim gradovima u Srbiji koji je formirao Zoo higijensku službu i azil za pse. Međutim dešava se da pse lutalice dovoze u naš grad iz okolnih, pa čak i udaljenih gradova i opština iz Srbije. Ali najviše brine ta organizovanost u prijavljivanju. U 2015. godini imali smo na teritoriji grada Jagodine prijavljenih 310 ujeda pasa, 2016.  godine 410, a 2017. godine 500 ujeda pasa. Samo u prva četiri meseca ove godine bilo ih je 312, pa je onda došlo do pada, te je u narednih 5 meseci bilo 69 prijava, da bi od oktobra taj broj naglo porastao“ izjavio je gradonačelnik Jagodine.

“20. aprila ove godine napravili smo Protokol između Grada Jagodine, Doma zdravlja u Jagodini, Opšte bolnice u Jagodini, Zavoda za zaštitu javnog zdravlja iz Ćuprije i Policijske uprave u Jagodini. Formirana je i stručna komisija sastavljena od lekara specijalista i veterinara. Kada neko prijavi ujed psa, mora da mu se uzme bris, da bi se videlo životinjsko poreklo a onda veliki broj lica pobegne. Imamo podatke da je jedno lice pet puta prijavilo ujed psa, a ima i situacija i da su kompletne porodice to prijavljivale od dece do roditelja svaki ponaosob, da bi se dokopali odštete. Čuli smo da su neki toliko organizivani u tom poslu da idu dotle da ubiju psa i onda od čeljusti naprave određenu spravu za samopovređivanje, kasnije prijave ujed psa da bi tužili grad za odštetu. Zbog svega toga smo se obratili MUP – u i Tužilaštvu da zajedno sprečimo tu vrstu organizovanog kriminala. Zamislite da smo tih 100 miliona dinara u poslednje četiri godine dali onima kojima je potrebna socijalna pomoć, za porodice sa više dece i tako dalje“ , ističe Ratko Stevanović, gradonačelnik Jagodine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime