TURSKA DA OKONČA VANREDNO STANJE ŠTO PRE

0

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer pozvao je Tursku da vanredno stanje zadrži na snazi samo onoliko dugo koliko je to zaista potrebno.

Štajnmajer je pozvao Tursku da tu meru okonča što pre, javio je jutros Rojters.

Štajnmajer je to saopštio kasno sinoć, kao odgovor na proglašenje vanrednog stanja, pozvavši tursku vladu da održi i vladavinu prava i princip srazmernosti u svom odgovoru na pokušaj puča izveden u noći između petka i subote, javlja Rojters.

„Proglašenje vanrednog stanja ponovo stavlja do znanja da pokušaj puča ima duboke posledice po tursku politiku i društvo“, rekao je šef nemačke diplomatije.

On je dodao da Nemačka nastavlja da poziva Tursku na uzdržanost u svom odgovoru na propali državni udar.

„Samo dokaziva umešanost u nezakonita dela, a ne sumnjive političke tendencije, trebalo bi da budu okidač za vladinu akciju“, rekao je Štajnmajer, zaključivši da je takav pristup u interesu same Turske, jer bi se inače, upozorio je, ta zemlja raspala i oslabila kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je sinoć, posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, da je ta zemlja uvela vanredno stanje i da će ono trajati tri meseca.

On je naveo da je ta odluka u granicama Ustava i da je cilj da se brzo i efikasno preduzmu mere protiv pristalica imama Fetulaha Gulena.

Erdogan je rekao i da Evropljani nemaju pravo da kritikuju odluku Turske o uvođenju vanrednog stanja.

B92

foto Getty

Prethodni tekstODBORNIKA IZ SMEDEREVSKE PALANKE UBIO SIN
Sledeći tekst„P.W.W. JAGODINA“ – PROŠLE I OVE GODINE UKUPNA ULAGANJA 800.000 EVRA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime