TRUDNICE IZ FIRME „HANDY“ TRAŽE HITNU POMOĆ DRŽAVE

0
Više od 100 trudnica i porodilja koje su bile zaposlene u firmi „Handy“ potpisnice su pisma upućenom ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću. Nakon što su mejlom primile obaveštenje da se firma „Handy“ zatvorila, dan pre samog zatvaranja, trudnice i porodilje ostale su zarobljene u firmi sa nejasnim statusom. Jedna od njih je Marija Stojković iz Jagodine.
„Sve poslovnice „Handy tel“ doo zatvorene su 31.05., njih oko 200. Firma je tog dana zapala u blokadu u kojoj se jos uvek nalazi, ali je njen status u APR – u jos uvek aktivan. Kolege su morale lično da idu u Beograd po rešenja o tehnološkom višku kako bi ostvarili prava sa biroa. Prva info je bila da ću doznake moći da pošaljem poštom u firmu, medjutim kad sam sredinom juna pozvala koleginicu iz kadrovske koja se time bavila, rečeno mi je da u firmi od 15.6. više nema nikog, da čuvam doznake kod sebe do daljnjeg, da će doći stečajni upravnik (stečaj nikad nije proglašen) i da samo trudnice i porodilje nisu odjavljene. Do dan danas se ništa nije desilo, niko nam se nije obratio, ne primamo nšsta. Imamo grupu na viberu gde razmenjujemo informacije i svuda je isto, pomoći nema. Država je gluva za naš problem. Silne trudnice i porodilje su zarobljene u firmi s kojom nemaju nikakav kontakt. Pisali smo svim mogućim državnim organima i ništa. Ako se nešto ne reši do petka u ponedeljak idemo pred skupštinu jer ne znamo šta drugo da radimo“ kaže Marja Stojković koja posle desetogodišnje borbe za decu i dve vantelesne oplodnje, sada nosi blizance.
Da li je moguće da 100 trudnica i porodilja niko ne čuje i da nikog nije briga kad se toliko priča o Novom zakonu o podršci porodici, o natalitetu, podsticaju radjanja, pita se Marija kao i sve druge žene zatočene u ovom problemu sa firmom „Handy tel“.
„Handy“ je 31. maja prestao s radom, ali se u APR-u i dalje vodi kao aktivno privredno društvo. Podaci u APR-u govore da je od 23. marta iz registra izbrisana firma „Handy“ i upisano je novo preduzeće koje nije preuzelo i obaveze prema zaposlenima.
Prema nezvaničnim informacijama ne zna se gde se poslodavac nalazi niti gde su dokumenta zaposlenih.Sve poslovnice firme su zatvorene, na prijavljenim adresama nema nikoga, a firma je zvanično i dalje aktivna, iako je poslovanje preuzela druga firma. Radnici su i dalje prijavljeni kao i trudnice i porodilje, ali doprinosi nisu uplaćivani od maja meseca, kada su trudnice i porodilje primile i poslednju platu.
Bez plate, ali i mogućnosti da nakon zatvaranja firme ostvare pravo na novčanu naknadu ostalo je preko 100 trudnica i porodilja koje su ostavljene na cedilu i ne znaju šta da rade!
Prethodni tekstPALMINI TIGROVI – TURSKA 6:1
Sledeći tekstSAOBRAĆAJNA NESREĆA, NEMA TEŠKO POVREĐENIH

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime