Tokom trudnoće sledite doktora od poverenja uz redovne kontrole

0

Period od devet meseci za buduće majke predstavlja najuzbudljiviji deo života, osetljivost i pojavu nadražaja koje morate slediti. Neophodni su redovni ginelokoški i laboratorijski pregledi, jer od zdravlja majke zavisi razvoj ploda. Postoji serija veoma važnih pregleda u trudnoći, najčešče podeljenih u trimestre kojih se morate pridržavati. Prvi i osnovni je ultrazvuk radi utvrđivanja vitalnosti trudnoće, zatim slede laboratorijske analize uz prenatalne testove, ekspertni pregled takozvanim 4D ultrazvukom i krajnje praćenje kontrakcija CTG metodom. Svaka analiza se može uraditi o državnom trošku ali su najpouzdanije metode savremenih aparata kojih najčešće  ima u privatnim ustanovama.

Značaj 4D ultrazvuka uz istaknutu cenu pregleda

Nakon prvog trimestra trudnoće, sledi obavezan i veoma detaljan ultrazvuk 4D metodom snimanja. Nakon prva tri meseca, kod bebe su formirani svi organi pa  je moguće navedenom metodom dodatno utvrđivanje pola.

Najranije snimanje 4D ultrazvukom, može se obaviti krajem 13 nedelje trudnoće. Kada je u pitanju cena 4D ultrazvuka, ona je kreirana na osnovu dužine pregleda i visoko kvalitetne slike. Najčešće su u cenu uračunate sve fotografije snimljenih organa, što je veoma lepa uspomena svim budućim roditeljima.  Uz odrađeni prenatalni skrining, kompletna analiza 4D ultrazvuka i cena mogu biti više od očekivanih, ali ih smatrajte veoma važnim i neodvojivim u svetu budućeg materinstva.

Značaj 4D ultrazvuka, opisan je preciznom dijagnostikom kojom se definišu sve funkcionalne anomalije ploda, koje na osnovu prenatalnog testa nisu identifikovane. Detaljan pregled svih bebinih organa i mali ultrazvuk srca, sa sigurnošću određuje sve komplikacije i dalje uredno sledovanje trudnoće.

Kasniji pregledi dijagnostičkog 4D ultrazvuka

Većina lekara se slaže sa definitivnom potrebom bar dva 4D ultrazuka tokom trudnoće, bez obzira na urednost nalaza pojedine anomalije ploda mogu biti uočene tek od 20.nedelje trudnoće. Ovakav tip ultrazvuka izdvojen je kao ekspertni, odnosno sigurnosni za kompletno formiran plod.

Tokom perioda 20. do 25. nedelje, moguće je praćenje težine ploda, što je samo jedan u nizu značajnih vitalnih parametara zdrave trudnoće. U navedenom periodu moguće je izvođenje preciznih metoda merenja protoka krvi, sa posebnim osvrtom na stanje srčane, pupčane i moždane aorte.

Tokom ekspertnog 4D ultrazvuka moguća je dijagnoza prevremenog porođaja, što je za majku i bebu od velikog značaja za dalju vitalnost trudnoće. Tokom opisanog pregleda sve srčane anomalije ploda mogu biti vidljive i time jasno definisani dalji koraci u kardiologiji za lečenje.

Metode 4D ultrazvuka su potpuno bezbedne

Za buduće roditelje su od velike važnosti bezbedne mere pregleda i neinvazivne metode, kojima se sa sigurnošću utvrđuje urednost trudnoće. Ultrazvučni talasi proizvedeni 4D ultrazvukom nemaju štetan efekat po stanje ploda, već se odbijaju kao eho. Na osnovu pomenutog ultrazvuka, dobija se jasna trodimenzionalna slika sa svim istaknutim pokretima bebe.

Metoda snimanja 4D ultrazvukom nije invazivna odnosno bolna, poželjno je da buduće majke budu opuštene jer će time njihova beba biti raspoloženija za detaljno snimanje i proizvovljne slike u boji. Celokupna vaskularna struktura sa težinom ploda, jasno je definisana opisanom metodom ultrazvuka, što doprinosi evidentiranju urednosti trudnoće.

Budući roditelji će sa sigurnošću ugledati svoje dete, videti mahinalne pokrete i po neku mimiku lica, ali je najvažnija detalja dijagnoza zdravog ploda.

Foto: pixabay.com

Prethodni tekst„Bunt – Prava Srbija“ otvorila kancelariju u Nišu
Sledeći tekstStarost i bolest – kad kuk ne izdrži

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime