TIODOROVIĆ: OD 1. OKTOBRA VAKCINACIJA PROTIV GRIPA, DA NE DOĐE DO SUDARA SA KORONOM

0

„Pripremamo se za vakcinaciju protiv gripa najosetjivijeg dela stanovništva, tu mislim na hronične bolesnike, na starije ljude, na one sa padom imuniteta bez obzira na starost, jer imate pad imuntiteta i kod mladih ljudi, da zaštitimo trudnice, porodilje, decu koja su veoma osetljiva i decu koja imaju određena oboljenja koja mogu da proizvedu pad imuniteta“, izjavio je prof dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba u intervjuu za jagodinsku TV Palma plus.

„To je veliki posao koji treba odraditi i ja sam za to da ta vakcinacija počne već 1. oktobra. Tu vakcinaciju treba da uradimo da ne bi došlo do miksanja ta dva virusa, običnog gripa i korone i da istovremeno imamo i grip i koronu. To bi bilo strašno. Takva tragična situacija desila se Italiji marta ove godine, kada se u Italiji pod epidemiju gripa podvukla epidemija korone i to je delovalo strahovito loše sa ogromnim ljudskim gubicima. Takvu situaciju moramo na sve načine da predupredimo, odnosno da preventivnim merama onemogućimo da dođe do takve pojave. Zato sam ja za to da ta vakcinacija počne već 1. oktobra“, kaže Tiodorović.

„Nas niko ne treba da podseća kada u mirnoj situaciji počinje vakcinacija protiv gripa. Tada dolaze penzioneri i hronični bolesnici i sami pitaju jel stigla vakcina, Oni ne bi dolazili da im ta vakcina ne pomaže. I da se razumemo ne postoji vakcina koja sto posto štiti, ali kod ljudi koji imaju narušen imuni sistem, sa hroničnim oboljenjima, ta vakcina će mnogo značiti za blažu kliničku sliku. A kod starih i bolesnih ta vakcina može značiti prevenciju od smrti. Nema te vakcine koja će sama po sebi štititi. Mnogo zavisi od njenog dejstva i stanja organizma koji je primi. Na to koji će rezultat primanja vakcine biti utiče i jedno i drugo i vakcina i stanje organizma“, ocenio je Branislav Tiodorović.

Prethodni tekstTEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U STRIŽI
Sledeći tekstBAR DVE TROSLOJNE MASKE DNEVNO, PO JEDNOM DETETU?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime