SVILAJNAC OTVORIO MOST NA RESAVI – POTEZ OD VELIKE VAŽNOSTI

0

Novi most na Resavi u selu Subotica, dugačak oko 35 metara i širok 6 metara, svečano su danas otvorili predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i zamenik šefa Kancelarije EU u Srbiji Oskar Benedikt, u prisustvu meštana ovog sela.
Ovaj most je od izuzetnog značaja za sve građane opštine Svilajnac jer je ujedno i prvi uslov za regulaciju reke Resave, za šta je opština Svilajnac obezbedila sredstva od Evropske Unije u iznosu od skoro 3 miliona evra.
Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je ovo najveći most na teritoriji opštine Svilajnac, za čiju izgradnju je sredstva obezbedila Evropska Unija preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima:
„Vrednost mosta je preko 40 miliona dinara, i ovim smo, ne samo završili jedan projekat, već otvorili mogućnost za realizaciju narednog, još važnijeg, a to je regulacija reke Resave, koja je nanela ogromnu štetu u poplavama pre dve godine. Očekujemo da se ove godine, kada se prolepša vreme i završe svi potrebni tenderi, i projekat regulacije bude gotov i da narednu zimu sačekamo sa rekonstruisanom svom infrastrukturom i potpuno bezbedni“ – izjavio je Milanović i dodao da posebnu zahvalnost duguje meštanima okolnih sela koji su omogućili da se neophodni proces eksproprijacije zemljišta ( oko 400 parcela ) sprovede brzo i efikasno.

MOST NA RESAVI 2
Opština Svilajnac dobila je iz fondova Evropske Unije 5,3 miliona evra pomoći za sanaciju štete od poplava:
„Svilajnac je drugi poplavljeni grad, nakon Obrenovca, po iznosu doniranih sredstava za obnovu. Evropska Unija je preko Fonda solidarnosti u celoj Srbiji uložola preko 160 miliona evra za sanaciju šteta nastalih u poplavnom talasu 2014. godine“ – izjavio je Oskar Benedikt, zamenik šefa kancelarije EU u Srbiji i dodao da mu je jako drago kada vidi na terenu koliko to ljudima znači i kako se projekti uspešno realizuju.
Na teritoriji opštine Svilajnac urađeno je i radi se deset projekata finansiranih od strane Evropske Unije i Svilajnac je po tome među vodećim opštinama u Srbiji. Prema rečima Marka Blagojevića, više desetina sličnih projekata radi se u celoj Srbiji kako bi se ojačala loklana infrastruktura:
„Svilajnac je, prema zvaničnim statistikama, najviše stradao u poplavama nakon Obrenovca, i samim tim je imao drugi najteži zadatak da sanira sve posledice. Opštinsko rukovodstvo se odlično pokazalo u pripremi i pisanju projekata za dobijanje sredstava i očekujemo da do kraja godine bude još sličnih realizovanih projekata, jer se jako dobra saradnja između opštine Svilajnac i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima nastavlja“ – izjavio je Blagojević.

MOST NA RESAVI
Prilikom posete Svilajncu, Blagojević i Benedikt obišli su i Srednju školu „Svilajnac“ jer je rekonstrukcija zgrade Gimnazije i mašinske škole finansirana, takođe, sredstvima Evropske Unije.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime