SVILAJNAC – MALI GRAD – VELIKI PROJEKTI

0

U Svilajncu je održana 24.redovna sednica SO Svilajnac. Na sednici su i ove godine usvojeni  predlozi o jednokratnoj pomoći za svako dete rođeno u ovoj godini po 20.000 dinara, za treće dete 30.000 dinara, a predviđena su i sredstva za 5 vantelesnih oplodnji u iznosu do 500.000 dinara. Studenti koji imaju prosek ocena iznad devet dobiće po 70.000 dinara. Kao podsticaj preduzetništvu opština će finasirati kamatu na iznos kredita do 500.000 dinara za 50 preduzetnika.  Opština Svilajnac predvidela je i podsticaje za poljoprivrednike u vidu finansiranja kamata za 50 kratkoročnih kredita za aktivna registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Svilajnac u visini od po 500.000 dinara; finansiranje kamata za 20 dugoročnih kredita u visini od po 1.000.000 dinara sa rokom dospeća od 5 godina i prvom godinom grejs perioda; subvencija za kupovinu osnovnih sredstava gde vrednost investicije mora biti  do 100.000 dinara, a iznos podsticaja je 70% od ukupne vrednosti investicije, i  finansiranje besplatnog veštačkog osemenjavanja goveda.

Zahvaljujući dobroj poreskoj politici, u narednoj godini fizičkim licima će biti umanjena obaveza za oko 10%, ako se uzme u obzir da je u tekućoj godini porez takođe smanjen za 10 procenata u odnosu na prethodnu, zaključuje se da će građani opštine Svilajnac porez plaćati za oko 20% manje u odnosu na 2018. godinu. Porez za privrednike će se takođe smanjiti i on će u narednoj godini, u proseku biti manji za  10%.

Na sednici se raspravljalo o 19. tačaka dnevnog reda od kojih je najvažnija bila Predlog odluke o budžetu opštine Svilajnac za 2020. godinu, koji će iznositi milijardu i 360 miliona dinara. Predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović, istakao je da je samo za sledeću godinu predviđeno i preko milijardu i 740 miliona dinara koji su obezbeđeni iz drugih izvora, a namenjeni su za kapitalna ulaganja. Među projektima planirano je da se izgradi kotlarnica na bio masu koja će zagrevati gradske bazene, sportsku halu, Osnovnu i Poljoprivrednu školu i Dom zdravlja. Planiran je završetak regulacije reke Resave koji prati početak projekta navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Nastaviće se izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, zatim uređenje saobraćajne infrastrukture, izgradnja sportske sale u Srednjoj školi. Za narednu godinu  planirana je i izgradnja novog vrtića u Kušiljevu. Obezbeđen je i novac za pokretanje inovacionog startap centra.

 

 

„SVILAJNAC NA DLANU“

Projekat se sufinansira sredstvima Opštine Svilajnac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Prethodni tekstSudija i pisac Miodrag Majić u Paraćinu
Sledeći tekstNEMCI ULAŽU U SVILAJNAC, DANAS POTPISAN UGOVOR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime