SVILAJNAC KAO MALA ŠVAJCARSKA – GRADI I SREĐUJE MOSTOVE, ULAŽE U ŠKOLE, KORISTI EU FONDOVE

0

SVILAJNAC-Po završetku tendera za regulaciju Resave, koji vredi 350 miliona dinara, ovu godinu završićemo sa ukupno milijardu dinara uloženih u komunalnu infrastrukturu. Ovoliko nikada nije građeno i uloženo u svilajnačke komunalne objekte, istakao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

5Početak izgradnje dva mosta na reci Resavi u vrednosti oko pola miliona evra označio je i početak pripremnih radova na regulaciji te reke koja je prošle godine poplavila Svilajnac. Naveći most u Srbiji gradi se u Subotici u Svilajncu. Most je dug preko 35 metara i koštaće 40 miliona dinara, a finansira se iz sredstava EU.

4-Izgradnja mosta je preduslov za početak radova na samoj regulaciji reke. Očekujemo da austrijska razvojna agencija ADA krajem oktobra raspiše konkurs za izvođača radova na regulaciji reke u celoj dužini kroz opštinu. U narednih šest do osam meseci završićemo taj posao vredan 2,7 miliona evra, rekao je on.

2Zamenica predsednika opštine dr Danijela Stojadinvić objasnila je da je problem dugogodišnji.

„Iskoristili smo na najbolji mogući način novac koji smo dobili od EU. Ovo će meštanima Subotice ali i svim građanima Svilajnca mnogo da znači. Ovo je mera za sprečavanje budućih vanrednih situacija. S obzirom da se sprema novi zakon o vanrednm situacijama, u korak s tim mi radimo na regulisanju onogaštonije bilo regulisano. Svilajnac će ubuduće imati regulisane rečne tokove“ reka je dr Stojadinović.

6Resava je plavila oko 300 hektara zemlje ali će izgradnjom mosta i regulacijom Resave problembiti rešen.

„Svaka kiša koja je padala par sati, ovde se voda izlivala. Posle svake kiše mi smo bili odsečeni. Rešavanje problema ovog mosta i rešavanje problema regulacije Resave, mi dobijamo mnogo. Dobićemo širi, frekventiji most i rešavamo plavljenje“ kaže Slobodan Paunović predsednik MZ Subotica.

1

U samom Svilajncu obnavlja se peščako-kolski most koji svakodnevno koristi 2.000 učenika. Biće izgrađena biciklistička staza, rasveta sa potpunom zaštitom.

7-Posle završetka tih radova moćićemo da kažemo da su svi mostovi preko Resave rekonstruisani i da u narednih 30 godina neće morati da se obnavljaju. Reka će dobiti i kej sa šetalištem sa obe strane, rekao je Milanović.

Za sedam proteklih godina Svilajnačani su rekonstruisali pet i izgradili četiri mosta.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime