SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA: NOVINARI NA DNU LESTVICE, VERBALNO I FIZIČKI UGROŽENI

0
Medijska udruženja pozvala su novinare, urednike i sve zaposlene u medijima na obeležavanje Svetskog dana slobode medija, 3. maja.
Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ pozvali su novinare i medije u Srbiji da se na Svetski dan slobode medija, 3. maja, pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, tako što će u pet do 12 isključiti ton i zamračiti ekrane.
Kako su naveli, cilj akcije je da se javnost i nadležni upozore „na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji danas„.
NUNS i „Nezavisnost“ ukazuju, pozivajući se na izveštaje Evropske komisije i Reportera bez granica, na ugroženost sloboda medija i javnog izražavanja, te da je Srbija već dugo bez medijske strategije kojom bi se „trasirao razvoj medija i stvorili uslovi za neometan rad redakcija i novinara“.
Navodi se i da predstavnici vlasti na svim nivoima „najčešće zloupotrebljavaju novac namenjen za projektno sufinansiranje medija, čime se većinu, kako kažu nezavisnih, medija ostavili bez prihoda.
NUNS i „Nezavisnost“ podsećaju i da su plate novinara u Srbiji na „dnu lestvice među svim profesijama koje traže visok nivo znanja i integriteta, a mlade kolege i koleginice u honoraranom odnosu najčešće rade volonterski ili za svoj rad dobijaju ponižavajuće male naknade, bez ikakvih drugih radnih i socijalnih prava“.
U zajedničkom proglasu zahtevaju od nadležnih organa i da rasvetle slučajeve napada na novinare, kao i ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i da nalogodavce i krivce privedu pravdi.
Takođe, Udruženje novinara Srbije je Povodom Svetskog dana slobode medija objavilo pomenuti Proglas.
„Pozivamo novinare i medijske radnike da 3. maja od 11.55 do 12 sati u elektronskim medijima pročitaju Proglas ili ga objave na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima da objave Proglas“, poručuju u UNS-u.
U proglasu se navodi da će prošlu godinu novinari će pamtiti ne samo po incidentima, fizičkim i verbalnim napadima i pretnjama čak i na dan inauguracije predsednika Republike Srbije, nego i po blokadama računa velikim medijskim kućama, štamparijama i drastičnim zloupotrebama sistema projektnog sufinansiranja.
„U godini za nama Poreska uprava držala je u blokadi skoro četiri meseca račune kompanije Adria media grupe u okviru koje posluje tabloid Kurir zbog ‘opasnosti da poreski obveznik osujeti naplatu poreza’. Skoro deset meseci u blokadi su i računi Kompanije Novosti i Štamparije Borba zbog neplaćenih poreza, iako u ovim kompanijama država ima upravljačka i vlasnička prava. Vlada je na mesto državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja postavila Aleksandra Gajovića koji je propagirao šovinističke predrasude prema ženama, zbog čega je UNS izašao iz Radne grupe za izradu medijske strategije. Skupština Srbije odbila je predlog UNS-a i NUNS-a da ugledni novinar Živojin Rakočević bude član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije pa je skoro tri godine upražnjeno mesto koje pripada novinarima u ovom antikorupcijskom telu“, navodi se, između ostalog, u proglasu.
UNS zaključuje i da su u godini između dva Svetska dana slobode medija povećane zloupotrebe u projektnom sufinansiranju medija.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime