SUTRA SU MLADENCI

0

Mladenčići  simbolizuju ljubav i srećan i sladak život. Prave se na Mladence 22. marta. Prave se posni, obzirom da Mladenci padaju u vreme Uskršnjeg posta. Mlada domaćica njima dočekuje goste.

Potrebno je:1

1 kg brašna

½ l vode

Šoljica ulja

Kocka kvasca

2 kašike  šećera

Med

 

3Rastopiti kvasac u malo vode i dodati šećer. Kada nadođe, umesiti testo od preostalih sastojaka da ne bude ni mekano ni tvrdo i da se ne lepi za prste. Ostaviti na toplom mestu oko 1 sat da udvostruči svoju zapreminu.

Razviti na dasci i čašom vaditi mladenčiće. Običaj nalaže da ih bude tačno 40. Ako preostane više testa a vi ste stigli kod 39-og, od celog ostatka napravite jedan mladenčić..

Poređati u tepsiju, izbockati ih čačkalicom i ostaviti da odmore oko pola sata. Peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Služe se i topli i hladni premazani medom.

U ime starih, dobrih vremena, nekoliko mladenčića stavite na tanjirić i odnesite u komšiluk. Obradovaćete nekog.

Mladenci su praznik sa mnogo običaja u srpskom narodu. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne. Posećivanje mladenaca i donošenje poklona, običaj je modernih dana, koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali je u praksi ipak drugačije. Mladencima toga dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji. Valja napomenuti i da Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i gozba koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Goca Janjić

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime