ŠTRAJKOVALI SAMO NAJHRABRIJI ,,BELI MANTILI“

0

Po odluci reprezentativnih sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, ispred Doma zdravlja u Jagodini medicinski radnici i lekari održali su jednočasovni štrajk povodom najavljenog umanjenja zarada od 10 odsto. Polovina ih je bila napolju a druga polovina nije htela da izađe, kako kažu nezvanično, zbog straha od načelnika službi koji su u strankama koje ne podržavaju proteste

alan i branko
Alan Amzović i Branko Matejić, predsednici sindikata

,,Naše plate su daleko ispod proseka, imamo najniže plate u celom javnom sektoru. Planiramo da radikalizujemo štrajk ukoliko nema odgovora iz Ministarstva zdravlja. Zdravstveni radnici stupaju u štrajk zbog toga što im je novim merama štednje plata smanjena 10 odsto. Četiri sindikata zdravstva okupljaju oko 80 odsto zaposlenih u toj oblasti. Sindikati će razgovarati sa radnom grupom Ministarstva zdravlja o potpisivanju novog kolektivnog ugovora. Pridržavaćemo se minimuma rada. To znači puno radno vreme i pre podne i popodne, a zbrinjavaće se samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede, deca, omladina i porodilje i Hitna pomoć, jer nikome život ne sme da bude ugrožen, rekao je predsednik sindikata ,,Nezavisnost“ za Centralnu Srbiju, Branko Matejić.

 

Zanimljivo je da polovina lekara i medicinskog osoblja nije izašla na ulicu.

2-Jutros su neki načelnici službi rekli da ne smemo da izlazimo. I mi se bojimo, nije nam svejedno. Ne znam šta da kažem. Čuli smo se sa kolegama iz drugih gradovima, ista je situacija svuda, kaže osoba koja je zamolila da ostane anonimna.

Niko iz odeljenja hirurgije i ginekologije Opšte bolnice nije bio među štrajkačima, ali su ispoštovali odluke sindikata.

 

 

autoDok je štrajk trajao, automobil beogradskih registarskih oznaka prošao je polako pored okupljenih. Muškarac je vozio, a žena je bila na suvozačkom mestu. Ona je u svesci zapisivala nešto. Zaustavili su se i pitali prolaznike ko je vođa sindikata, ali su ubrzo nastavili put.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime