STOP BRAKOVIMA SA DECOM!

1

„JA SAM Thea, imam 12 godina i udajem se idući mesec“, stoji na blogu djevojčice iz Norveške koji je uskoro nakon ove objave postao najčitaniji blog u toj zemlji.

brak s decom1Svakog dana u svetu se čak 39.000 deevojčica prisilno udaje, u većini slučajeva za znatno starije muškarce, a iza tog groznog čina uglavnom stoje roditelji koji se pozivaju na tradiciju

Najava udaje ove devojčice za 37-godišnjeg muškarca izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi su čitaoci slučaj prijavili socijalnim službama i policiji s ciljem sprečavanja venčanja 12-godišnje devojčice i 25 godina starijeg muškarca.

Slučaj je kulminirao kada se ispostavilo da se radi o kampanji: norveška javnost na ovaj je način skrenula pažnju domaće i svetske javnosti, ali i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje devojčica koja je u nekim kulturama još uvijek praksa.

„Verujemo da je provokacija moćan alat kojim se demonstrira stvarnost. A stvarnost je zapravo ta koja je provokativna. Nadamo se da će kampanja osvestiti javnost o problemu dečjih brakova“, izjavili su autori kampanje iz organizacije Plan International za Independent.

Zastrašujuća je činjenica da se svakog dana u svijetu čak 39.000 djevojčica prisilno udaje, u većini slučajeva za znatno starije muškarce, a iza tog groznog čina uglavnom stoje roditelji koji se pozivaju na tradiciju. U nekim zemalja Zapadne Afrike i u Bangladešu dve od tri devojčice prisilno se udaju prije navršenih 18 godina, istaknuli su organizatori kampanje.

Datum „venčanja“ 12-godišnje Norvežanke Thee i 37-godišnjeg muškarca, koje se može pratiti i preko Facebook stranice kampanje, zakazan je na Međunarodni dan devojčica koji se obilježava 11. listopada.

„Ovo je problem koji se tiče svih nas“, poručuju autori kampanje.

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime