STOP BRAKOVIMA SA DECOM!

1

„JA SAM Thea, imam 12 godina i udajem se idući mesec“, stoji na blogu djevojčice iz Norveške koji je uskoro nakon ove objave postao najčitaniji blog u toj zemlji.

brak s decom1Svakog dana u svetu se čak 39.000 deevojčica prisilno udaje, u većini slučajeva za znatno starije muškarce, a iza tog groznog čina uglavnom stoje roditelji koji se pozivaju na tradiciju

Najava udaje ove devojčice za 37-godišnjeg muškarca izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi su čitaoci slučaj prijavili socijalnim službama i policiji s ciljem sprečavanja venčanja 12-godišnje devojčice i 25 godina starijeg muškarca.

Slučaj je kulminirao kada se ispostavilo da se radi o kampanji: norveška javnost na ovaj je način skrenula pažnju domaće i svetske javnosti, ali i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje devojčica koja je u nekim kulturama još uvijek praksa.

„Verujemo da je provokacija moćan alat kojim se demonstrira stvarnost. A stvarnost je zapravo ta koja je provokativna. Nadamo se da će kampanja osvestiti javnost o problemu dečjih brakova“, izjavili su autori kampanje iz organizacije Plan International za Independent.

Zastrašujuća je činjenica da se svakog dana u svijetu čak 39.000 djevojčica prisilno udaje, u većini slučajeva za znatno starije muškarce, a iza tog groznog čina uglavnom stoje roditelji koji se pozivaju na tradiciju. U nekim zemalja Zapadne Afrike i u Bangladešu dve od tri devojčice prisilno se udaju prije navršenih 18 godina, istaknuli su organizatori kampanje.

Datum „venčanja“ 12-godišnje Norvežanke Thee i 37-godišnjeg muškarca, koje se može pratiti i preko Facebook stranice kampanje, zakazan je na Međunarodni dan devojčica koji se obilježava 11. listopada.

„Ovo je problem koji se tiče svih nas“, poručuju autori kampanje.

Prethodni tekstHRVATI SEX NAZIVAJU „USLJEDBENA TJELOSPOJKA“ A KONDOM“UDNA TULJICA“
Sledeći tekstNOVI DUET TATE I ĆERKE ĆE VAS OSVOJITI

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime