STIGLA VAKCINA PROTIV BOLESTI GOVEDA

0

U Srbiju je stigla prva doza od 50.000 vakcina protiv bolesti kvrgave bolesti goveda, koju je Evropska komisija odobrila Srbiji prošle sedmice, i jutros je počela njena distribucija ugroženim područjima, izjavio je savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić.

– Vakcina je konačno stigla, bilo je određenih problema na relaciji EK i distributer vakcina, ali ono što je najvažnije je da je vakcina tu, već je distribuirana na terenu i ovog momenta počinje vakcinacija na zaraženom području – rekao je Glamočić za RTS.

Najavio je da će Srbija već od ponedeljka, utorka dobiti 400.000 novih doza i da će početi vakcinacija ugroženog područja oko žarišta bolesti i već je pokrenuta nabavka novih vakcina, jer je doneta odluka da se vrši vakcinacija svih goveda u Srbiji, jer bolest teško može da se zaustavi.

Upitan zašto se ranije nije reagovalo, Glamočić je naveo da je premijer kada je video da su izostala adekvatna reagovanja Ministarstva i Uprave za veterinu formirao Operativni centar, od kada su nadoknađeni svi potezi koji su trebali da budu sprovedeni mnogo ranije.

– Bolest je pod kontrolom, ali ne treba da živimo u zabludi da može da se zaustavi – rekao je Glamočić, dodajući da je do noćas 240 grla goveda eutanazirano, a da imamo još 180 sumnjivih grla.

Kako kaže, najveći broj od tih grla će takođe biti eutanaziraino.

Objašnjava da se u svim stadima gde nije izvršena vakcinacija, ako se pojavi bolest kod samo jednog grla, sva grla eutanaziraju, a da se u onim stadima gde je izvršena vakcinacija eutanazira samo ono grlo kod koga su pokazani simptomi.

– Celog leta predstoji nam borba protiv bolesti – naglasio je Glamočić, dodajući da će oni koji su napravili propuste, nisu bili spremni da odmah adekvatno reaguju i nisu na vreme informisali javnost, odgovarati.

Vlada Srbije proglasila je teritorije opština Bosilegrad i Bujanovac zaraženim područjima, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga za ugroženu teritoriju od te bolesti.

Tanjug

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime