
Novogodišnja trpeza
Nova godina donosi novi početak. Prošlost je iza nas, donosimo novogodišnje odluke, nadamo se sreći i blagostanju, planiramo, a i spremamo bogatu trpezu. Nasa tradicionalna novogodišnja trpeza je nezamisliva bez prasetine, ruske i salate i torte.
Hrana nije samo da se nahranimo nego da slavimo i prizivamo dobar, srećan i berićetan život.
Evo malo simbolike:
Pečeno prase ili svinjetina u bilo kom obliku
Jedno je sigurno, skoro da nema trpeze kod nas gde pečeno prase ne zauzima počasno mesto ili makar svinjski but. Kalorični i bogati sadržaj svinjskog mesa simboliše bogatstvo i prosperitet, ili kako bi naš narod rekao „ima se – može se“.
Kupus salata – skoro da je obavezna uz praseće ili svinjsko pečenje. Zelena boja je simbol harmonije, prirode, zdravlja i dobre sreće. Sami listovi podsećaju na presavijene papirnate novčanice , te sve to zajedno simboliše ekonomski prosperitet.
Ruska salata – osim što je prepuna raznovrsnih sastojaka te simboliše raznovrsnost i obilje, svi znamo da se u njoj obavezno nalazi grašak , grašak je mahunarka a mahunarke moraju obavezno biti u meniju za novu godinu jer liče na novčiće i što više mahunarki konzumiramo u novogodišnoj noći to ćemo više novčića privući u novoj godini.
Riba
Kod nas je periodu nove godine u toku Božićni post te je riba sasvim opravdani izbor. U svakom slučaju asocira da se u novoj godini snalazimo „kao riba u vodi“.
Torte
Kad kažemo praznik, mi mislimo na tortu i to okruglu jer okruglo simboliše sunce, život i zemljinu kuglu. Krug simboliše jedinstvo i beskonačnost, krug sa tačkom u sredini predstavlja ciklično savršenstvo te obavezno stavite trešnjicu ili ružicu na vrh. Što više sastojaka u torti (badema, lešnika, čokolade.. ) to će veće obilje i raznolikosti i slasti biti u novoj godini
Preporučujemo takođe da vam se na trpezi nađe i grožđe jer je u svetu to uobičajeno, pa da ne budemo „mimo sveta“ :
U ponoć pojesti dvanaest zrna grožđa , za svaki mesec po jedno ili za svaki otkucaj sata po jedno. Grožđe jača krv a time i organizam. Predviđa dobro zdravlje a i od grožđa se pravi vino a u vinu je istina. Mi preporučujemo da pojedete još jedno zrno – jer od viška glava ne boli.
I da vam kažemo šta nikako ne jesti – jastoga! Sreća naša jer ga ne možemo ni priuštiti. Jastog se kreće unazad a nama to svakako nije cilj. Ne treba jesti nikako ni bilo kakvu pernatu živinu, ima krila pa sreća može da odleti..
I za kraj – ne zaboravite da naš narod kaže – ljubav na usta ulazi! Srećan stomak će kreirati i srećnu novu godinu!
Nek’ je sa srećom!