ŠTA TREBA I ZBOG ČEGA DA BUDE NA NOVOGODIŠNJOJ TRPEZI

0
1
Goca Janjić

Novogodišnja trpeza 

Nova godina  donosi novi početak. Prošlost je iza nas, donosimo novogodišnje odluke, nadamo se sreći i blagostanju, planiramo, a i spremamo bogatu trpezu. Nasa tradicionalna novogodišnja trpeza je nezamisliva bez prasetine, ruske i salate i torte.

Hrana nije samo da se nahranimo nego da slavimo i prizivamo dobar, srećan i berićetan život.

Evo malo simbolike:

Pečeno prase ili svinjetina u bilo kom obliku

Jedno je sigurno, skoro da nema trpeze kod nas gde  pečeno prase  ne zauzima počasno mesto ili makar svinjski but. Kalorični i bogati sadržaj svinjskog mesa simboliše bogatstvo i prosperitet, ili kako bi naš narod rekao „ima se – može se“.

Kupus salata – skoro da je obavezna uz praseće ili svinjsko pečenje.  Zelena boja je simbol harmonije, prirode, zdravlja i dobre sreće. Sami listovi podsećaju na presavijene papirnate novčanice , te sve to zajedno simboliše  ekonomski prosperitet.

Ruska salata – osim što je prepuna raznovrsnih sastojaka te simboliše raznovrsnost i obilje, svi znamo da se u njoj obavezno nalazi grašak , grašak je mahunarka a mahunarke moraju obavezno biti u meniju za novu godinu jer liče na novčiće i što više mahunarki konzumiramo u novogodišnoj noći to ćemo više novčića privući  u novoj godini.

Riba

Kod nas je periodu nove godine u toku Božićni post te je riba sasvim opravdani izbor. U svakom slučaju asocira da se u novoj godini snalazimo „kao riba u vodi“.

Torte

Kad kažemo praznik, mi mislimo na tortu i to okruglu  jer okruglo simboliše sunce, život i zemljinu kuglu. Krug simboliše jedinstvo i beskonačnost, krug sa tačkom u sredini predstavlja ciklično savršenstvo te obavezno stavite trešnjicu ili ružicu na vrh. Što više sastojaka u torti (badema, lešnika, čokolade.. ) to će veće obilje i raznolikosti i slasti biti u novoj godini

Preporučujemo takođe da vam se  na trpezi nađe i grožđe jer je u svetu to uobičajeno, pa da ne budemo „mimo sveta“ :

U ponoć pojesti dvanaest zrna grožđa , za svaki mesec po jedno ili za svaki otkucaj sata po  jedno. Grožđe jača krv a time i organizam. Predviđa dobro zdravlje a i od grožđa se pravi vino a u vinu je istina. Mi preporučujemo da pojedete još jedno zrno – jer od viška glava ne boli.

I da vam kažemo šta nikako ne jesti – jastoga! Sreća naša jer ga ne možemo ni priuštiti. Jastog se kreće unazad a nama to svakako nije cilj. Ne treba jesti nikako ni bilo kakvu pernatu živinu, ima krila pa sreća može da odleti..

I za kraj – ne zaboravite da naš narod  kaže – ljubav na usta ulazi! Srećan stomak će kreirati i srećnu novu godinu!

Nek’ je sa srećom!

 

 

Prethodni tekstZVEZDA GRANDA I BESPLATNI SENDVIČI JAGODINCIMA ZA DOČEK NOVE GODINE
Sledeći tekstAUTOBUS S IZBEGLICAMA I JEDNOM TRUDNICOM SLETEO S PUTA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime