ŠTA JE ZAJEDNIČKO LASTIŠU I MUŠKOM SRCU?

0

Džon Grej (John Gray) je početkom devedesetih godina prošlog veka objavio jedno sasvim intrigantno delo, još intrigantnijeg naziva, Miškarci su sa Marsa, žene su sa Venere (Men Are from Mars, Women Are from Venus). Knjiga je munjevitom brzinom postala bestseller, koju su devedesetih milioni ljudi širom sveta puno voleli. Nastupio je novi milenijum, doba gurua, motivacionih trenera i alternativnih isceljitelja i ova knjiga je doživela sudbinu da ostane poprilično zaboravljena. Po mom skromnom mišljenju sasvim nepravedno.

Grej je voleo žene, jogu i porodičnu psihoterapiju. Sedamnaest knjiga je posvetio partnerskim vezama i savetima za lični rast i razvoj. Knjige su odraz dugogodišnjeg psihoterapeutskog rada, kao i njegovog bogatog životnog iskustva stečenog tokom dva braka. Njegovo najpoznatije delo (napred pomenuto) postalo je opšteprihvaćen simbol za probleme u partnerskim odnosima, proizašlih iz polnih i rodnih različitosti. Ja nemam nameru da vam prepričavam ovo delo, ali ću pokušati da interpretiram jedan kratak segment po svom osećaju.

Okosnicu knige čini metafora po kojoj su muškarci na našoj planeti poreklom sa Marsa, a zemljanke zapravo potiču sa Venere. Sve radosti i lepote života na Zemlji zapravo su započete onog trenutka kada su Marsovci ugledali lepe Venerke. Logičan sled stvari je doveo da istovremeno započnu i sve nevolje, patnje, sumnje i stradanja. Nikada nisu poželeli da se trajno rastanu, ali nikada im do kraja nije pošlo za rukom ni da razumeju jedni druge.

Teške, žučne i razorne svađe su sasvim prirodna i očekivana stvar za bilo koji marsovsko-venerski par. U situacijama kada su muškarci ljuti na svoju partnerku oni reaguju potpuno drugačije od žena koje imaju slična osećanja. Mnogi parovi nikada ne uspevaju da se pomire i pored toga što postoji obostrana spremnost, iz jednostavnog razloga što žene i muškarci na konflikt reaguju potpuno drugačije.

Kada je muškarac ljut na svoju dragu partnerku, jedino što želi i što mu je potrebno jeste da ga ona ostavi na miru. Kada je žena ljuta na svog muškarca, jedino čemu teži jeste da raspravi čitavu stvar, duboko analizira i edukuje. Ovakvo njeno ponašanje u miškarcu stvara još jaču potrebu za distancom. Mušku potrebu za samoćom žena tumači kao grubo odbijanje. Oboje zauzimaju pozicije ljutih i povređenin, bez potencijala da razumeju potrebe onog drugog.

U situacijama kada je muškarac jako ljut na svoju devojku, ženu, ljubavnicu njegova osećanja funkcionišu po principu lastiša. On intuitivno i intezivno želi da ode od nje, dovoljno daleko. Ono što mu je potrebno jeste vreme, autonomija i sloboda. Da li će vam se vratiti? Hoće, sasvim sigurno. Muškarci se po nekom nepisanom pravilu uvek vraćaju. Preduslov je da ste u potpunosti uvažili njegovu potrebu za odvajanjem i to bez obzira na činjenicu da vam je sve delovalo predugo i preteško. Kada do maksimuma istegne svoj lastiš, on se vraća i spreman je na razgovor, analizu, kritiku i osudu. Jedna popularna replika iz jednog domaćeg filma možda najslikovitije opisuje čitav ovaj mehanizam. „Idi mi, dođi mi.“

Kada je žena ljuta na svog partnera ona ima potrebu da sve saspe u lice. Žena ne okleva i ne čeka. Čini se da žene uvek nekako brze i konkretnije znaju šta žele. Nepisano pravilo za žene je da kada imaju mogućnost da stvari isteraju na čistinu i ukažu na tuđe i svoje greške, tada su potpuno spremne u pokušaju da poprave sve što smatraju da ima i malo šanse za uspehom. Ženu ubija svaka vrsta strepnje, ćutanja i čekanja. Često je spremnija da uhvati makaze i lastiž preseče. Muškarac koji želi da povrati naklonost svoje devojke, žene, ljubavnice neophodno je da joj uputi reči u kojima nedvosmisleno iskazuje da je greška u njemu i da je spreman da se menja. Uspeh je gotovo zagarantovan, osim ako se ona nije već makaza latila.

Svi mi bismo želeli da naši partneri budu manje komplikovani, ali ponekad treba imati u vidu da mnoge različitosti i neslaganja nisu produkt samo individualnih osobenosti, već su odraz stereotipnih i antropoloških karakteristika. Zato, muškarci potrudite se da saslušate svoju lepšu polovinu, posebno u situacijama kada ona zvuči tako sitničavo i džangrizavo! Žene, ostavite bar na trenutak svoje muškarce na miru, ne zovite ih, ne šaljite SMS-ove! Nemaju se oni kuda vratiti osim kod vas! Jedan kraj lastiša je u vašim rukama.

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime