SSP – Prevrtanje kompozicije od 20 vagona posledica je neodržavanja pruge poslednjih 10 godina

0

„Prevrtanje kompozicije od 20 vagona-cisterni sa amonijakom na pruzi Niš-Dimitrovgrad, zbog čega se bolnici javilo više od 50 osoba, direktna je posledica neodržavanja i zanemarivanja ove pruge poslednjih deset godina. Svih ovih godina se, isključivo u političke svrhe, najavljuje njena rekonstrukcija, modernizacija i elektrifikacija, međutim stanje pruge je iz godine u godinu sve lošije, što za posledicu ima smanjenje brzine saobraćaja ispod 50km/h. Ovom prugom se prevoze i opasne materije, što je ogroman rizik za bezbednost saobraćaja, ljudi i životne sredine“ saopštava Stranka slobode i pravde.

„Na žalost, ni na ostalim prugama stanje nije mnogo ili uopšte bolje. Sistem je u prethodnih deset godina potpuno devastiran, kako tehnički, tako i kadrovski. Nestručni i nesposobni menadžmenti u svim novoosnovanim preduzećima železničkog sistema, nedostatak stručne radne snage na poslovima održavanja, kao posledica napuštanja sistema zbog malih zarada, partijskog zapošljavanja nestručnih kadrova, bez ikakvog kriterijuma. Treba napomenuti da su zarade na železnici izuzetno niske, da oko 50% zaposlenih prima zakonom zagarantovanu minimalnu zaradu, da je prosečna zarada ispod republičkog proseka“.
 
SSP smatra da i u budućnosti postoji opasnost da se dese ovakve ili slične železničke nesreće sa nesagledivim posledicama po sve.
 
U Pirotu je vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz prevrnutog vagona. Zbog simptoma trovanja 51 osoba je hospitalizovana, a jedna je preminula po prijemu u pirotsku bolnicu, ali nije potvrđeno da je uzrok smrti trovanje. Škole, vrtići i javne ustanove ne rade. Ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić je rekao da je izvršeno merenje na pet lokacija u Pirotu i nije zabeleženo prisustvo amonijaka. Gradonačelnik Vladan Vasić kaže da amonijak nije dospeo u Nišavu, ali da i dalje curi iz cisterne.
 
Foto Infrastruktura železnice Srbije a.d.
Prethodni tekstPovlačenje Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima
Sledeći tekstTokom vikenda iz saobraćaja isključeni vozači koji su vozili pod desjtvom alkohola i kanabisa

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime