SREMUŠ, DIVLJI LUK – DIREKTNO IZ PRIRODE

0

Veruje se da medvedi čim se probude iz zimskog sna traže i jedu ovaj divlji luk i tako čiste organizam i odmah vraćaju vitalnost i snagu. Zato se u narodu zove i medveđi luk. Pravi je poklon prirode jer je ujedno i lek i začin i hrana.

sremusSamonikla je biljka, i sada mu je sezona. Ima ga na pijaci i prepoznaćete ga tako jer ima duguljaste tamno zelene, šiljate listove koji liče na listove đurđevka.Karakterističnog su mirisa i ukusa na beli luk koji se oseća samo dok se sremuš jede i to mu je prednost u odnosu na beli luk jer ne ostavlja neprijatan zadah

Sadrži vitamin C, karoten, mineralne materije i eterična ulja. Čisti krv, creva, želudac..Povoljno utiče na  na snižavanje holesterola, smanjuje arterosklerozu i  rizik od infarkta . Izuzetno olakšava disanje kod bronhitisa i astme, ublažava kašalj i jako povoljno deluje na organe za varenje. U narodu se koristi i za lečenje glista kod dece i jako povoljno utiče na normalizaciju crevne flore. Prirodni je antioksidans i utiče na jačanje imuniteta i usporava proces starenja.

Obzirom da ga treba koristiti u svežem stanju, koristite ga naredne 2-3 nedelje, svakog dana. Može se konzumirati svež , kao salata, dodatak svakoj salati , može se dodavati u kuvana jela, u pite , proje, na sendviče, može se pržiti sa jajima ili dodavati u namaze. Imajte na umu da raste po šumama na zemljištu koje nije tretirano pesticidima i najbolje bi bilo zaputiti se u šumu (raste  i pored rečica i potoka) i brati ga lično.

Goca Janjić

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime