SREDNJEVEKOVNO VENČANJE ZA IVANU STEVIĆ I IVANA MILJKOVIĆA IZ JAGODINE

0

Ivana Stević (34) i Ivan Miljković (34) iz Jagodine u Lazarevom gradu u Kruševcu obavili su srednjevekovno venčanje.

– Mi smo 15 godina zajedno, a 12 godina živimo u vanbračnoj zajednici. Za sledeću nedelju smo zakazali građansko venčanje tako da nam je ovo fenomenalna uvertira. Preko Fejsbuka smo saznali za srednjevekovno venčanje a ono što nas je privuklo su Srednji vel i kostimi. Svakome bi preporučili ovakvo venčanje – nisu krili ushićenje Ivana i Ivan dodajući da je sa njima u Kruševac iz Jagodine pristiglo i 15-tak najbližih rođaka.

srednj-venc-1Ova lepa tradicija pokrenuta je prošle godine kada su se u crkvi Lazarici, uz pratnju vitezova, venčali Ivana Popović i Bogdan Mihajlović. Sanja (27) i Uroš Aksentijević (27) su pre dve godine obavili građansko venčanje a sada su „utvrdili“ svoj brak. Oba para su, praćenja mladićima i devojkama u odorama srednjevekovnih vitezova i dama i stotinama radoznalaca, krenuli iz Narodnog muzeja do crkve Lazarice gde je obavljena ceremonija venčanja. Među gostima bili su Ivana i Bogdan Mihajlović, akteri prošlogodišnjeg srednjevekovnog venčanja.

Za mladence i najbliže goste pripremljena je specijalna trpeza na otvorenom sa srednjevekovnim jelima.

– Posluženo je klasično predjelo sa sirom i suvim mesom, salata, bobove pihtije, riba, zeljanik, červiš a od pića crno vino, pivo i voda – informisao nas je kuvar Predrag Medenica.

– Na Internetu smo istraživali šta se jelo u Srbiji u vreme Nemanjića, cara Dušana i kneza Lazara. Na jelovniku nisu bile namirnice poput krompira, kukuruza, paradajza, oraha, pasulja jer su one kasnije stigle iz Amerike. Rađeno sve na maslinovom ulju ili svinjskoj masti. Dosta stvari su uvozili pa se pojavljuju badem i maslinke. Dosta je korišćena rečna riba, sa Dunava pre svega. Piletina se slabo koristila jer se čuvali zbog jaja ali je zato bilo puno svinjskog mesa i divljači pošto je Srbija bila šumovita zemlja sa izobiljem divljih životinja – pojasnio nam je Nenad Mihajlović iz restorana „Konak“ koji je pripremio srednjevekovnu trpezu.

Srednjevekovno venčanje u Lazarevom gradu organizovala je Turistička organizacija Kruševca u okviru manifestacije „Srednjevekovni vikend u Lazarevom gradu“.

 Blic
Foto: S. Milenković / RAS Srbija

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime