SRBIJA MEĐU 10 NAJSPORIJE RASTUĆIH PRIVREDA NA SVETU

0

Srbija i Hrvastka našle su se u društvu 10 najsporije rastućih svetskih privreda na listi koju je sastavio američki poslovni portal Biznis insajder, a na kojoj neslavno prvo mesto zauzima Ukrajina isped Venecuele, Libije i Belorusije.

Prema navodima Biznis insajdera, Srbija pati od visoke nezaposlenosti i stagnacije prihoda domaćinstava, a strukturne reforme se odlažu još od vremena globalne finansijske krize.

Pored toga, pred Srbijom su brojni dugoročni izazovi, uključujući visok nivo korupcije, starenje populacije i neefikasan pravosudni sistem, navodi se u izveštaju koji je Biznis insajder sastavio na osnovu privrednih prognoza Svetske banke za period od 2014. do 2017.

Srbija je prošle godine zabeležila negativan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,8 odsto, a u 2015. će on biti u minusu 0,5 odsto, pre nego što 2016. i 2017. poraste 1,5 odnosno 2,0 odsto, pa će prosečni privredni rast u periodu 2014/17. iznositi 0,29 odsto, navodi portal.

Najsporije rastuća privreda sveta je Ukrajina, sa negativnim privrednim rastom od 2,45 odsto. Ukrajinska ekonomija bila je teško pogođena globalnom finansijskom krizom, pa se delimično oporavila 2010, da bi ponovo potonula nakon pripajanja Krima Rusiji. Ukrajinski BDP je prošle godine zabeležio negatiavn rast od čak 6,8 odsto, a zemlja se suočava sa političkom korupcijom i neefikasnim reformama.

Druga na listi je Venecuela, treća najsporija svetska privreda je Libija, četvrto mesto zauzima Belorusija, peta je Sveta Lucija, šesta Rusija, sedma Srbija, osmi Brazil, deveta Hrvatska, a poslednji na listi je Jemen.

http://rs.n1info.com/a69816/Biznis/Srbija-medju-deset-najsporije-rastucih-privreda-na-svetu.html

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime