SPOMENIK KRAJPUTAŠ OŠTEĆUJU NEODGOVORNI VOZAČI I GRADJANI

1

Poznati spomenik krajputaš, borcu Kolubarske bitke Živojinu Gligorijeviću, koji je poginuo 1914. godine, a telo mu nikada nije pronađeno, oskrnavljen je ponašanjem neodgovornih vozača i gradjana. 

„Kakav smo to narod? Spomenik mom pradedi Živojinu Gligorijevicu koji je poginuo u Kolubarskoj bici, podignut je 1920 godine. I pisao sam dosta puta o spomeniku o pradedi ali sad hocu da se osvrnem na nas obicne gradjane. Spomenik je odoleo zubu vremena, drugom Svetskom ratu gde su ga pijani bugari gadjali iz obesti, opstao je uprkos rafalima Nemackih mitraljeza kada su Rusi oslobađali Jagodinu. Ali izgleda da ce tesko odupreti obesnim vozacima i obicnom narodu koji se ne plasi od Boga i krade cvece iz žardinjera koje ne kosta ni 30 dinara. Koji sede na te iste zardinjere sa cvecem i piju pivo, nemaju postovanja ni malo. Mene je Bog opredelio da cuvam i volim naše stare znamenitosti. Pored ovog spomenika kog smo obnovili brat i ja obnovio sam i sačuvao i kuću u Gornjem Račniku gde je snimana serija“Koreni“ ali zbog ovakvih gluposti i nemara naseg naroda, sto ne reći bezobrazluka cesto mi dodje da ih malo prevaspitam jer ne mogu da okrenem glavu i prepustim propadanju i zaboravu“ kaže Dragan Gligorijević. 

Spomenik je i ranije skrnavljen, čak mu je skinuta puška, karabin.

Na spomeniku piše da je “drugi pozivac i da je poginuo u 38. godini, da je pripadao prvoj četi drugog bataljiona, petog puka Moravske divizije”, a da je spomenik podigla supruga Aleksija sa sinovima Miroslavom i Mijajlom i kćerkom Milicom. Spomenik su obnovili i o njemu brinu Zoran i Dragan Gligorijević. 

 

 

Medijski sadržaj nastao je realizacijom projekta „Jagodina naš grad“ koji sufinansira Grad Jagodina

Prethodni tekstĆUPRIČANKA OGORČENA NA URGENTNU SLUŽBU BOLNICE U ĆUPRIJI
Sledeći tekstGG „BUNT PRAVA JAGODINA“ OFORMILA 17 INICIJATIVNIH ODBORA

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime