ŠMEKERIZAM by Smiljan Banjac…Paolo Maldini

0

Reprezentacija Italije nije mogla da se zamisli bez njega u periodu od 1988. do 2002. godine. Impresivna fudbalska karijera Paola Cesare Maldinija trajala je neverovatne 24 godine. Maldinijev broj 3 oživeće jedino u slučaju da neki od njegovih sinova zaigra u Milanu i stigne do prvog tima

Paolo-Maldini-AC-Milan-Wallpaper-5

Pаolo Mаldini je rođen 26. junа 1968 u Milаnu gradu u kome je proveo čitavu igračku karijeru i to u crveno-crnom dresu. Bio je kаpiten je svoje ekipe i  kаpiten itаlijаnske reprezentаcije. Maldini drži rekord po broju nаstupа zа nаcionаlni tim Italije sа 126 utаkmicа a takođe je ušao u legendu fudbalskog kluba Milan za koji je odigrao 647 mečeva na kojima je postigao 29 golova. Sa Milanom je odigrao čak osаm finаlа Lige šаmpionа.

Big-Pictures_t_Paolo-Maldini-tax-scandal-2304f_0Nema Italijana koji ne poštuje sve ono što je Maldini postigao, bez obzira na to da li je navijač roso-nera ili ne. Koliko su ga svi voleli i divili mu se najbolje se vidi po predlogu ujedinjenih italijanskih navijača da se utakmice poslednjeg kola Serije A u sezoni 2008/09 prekinu na pet minuta u trenutku kada Maldini bude izlazio sa terena.

Za roso-nere je odigrao 647 utakmica postigavši 29 golova. Sa timom je osvojio pet titula prvaka Evrope i sedam naslova šampiona Italije. Zanimljivo je da je karijeru započeo kao vezni igrač, ponekad i polušpic, ali su ga treneri zbog mirnoće i odličnog rezonovanja na terenu ipak prebacili u odbranu.

Koliko je veliki trag ostavio u Milanu najbolje govori podatak da je dres sa brojem tri koji je nosio povučen, a pravo da ga nose imaće samo njegovi sinovi, ukoliko naravno budu došli do prvog tima.

1392402_full-lndMaldini je doživeo bezbroj pobeda i poraza, tako da mu je oduvek bilo najteže pitanje, šta će mu ostati u posebno jakom sećanju. Međutim, poslednje tri godine opredeljuje se za poraz u finalu Lige šampiona protiv Liverpula u Istanbulu. Kaže da je posle 3:0 govorio igračima da se ne opuštaju jer je imao osećaj da će kola krenuti nizbrdo. A Paolo je uvek imao dobar osećaj…

U poslednjoj liniji odbrane Milana i reprezentacije Italije, Maldini je igrao sa nekoliko vrhunskih fudbalera, a naglašava da mu je u najlepšem sećanju ostalo komandovanje bedema pred golmanom sa Tasotijem, Kostakurtom i Barezijem.

Paolo-MaldiniU mladu reprezentaciju ga je pozvao selektor i otac Ćesare Maldini 1986. godine. Za dve godine igranja za mlade „azure“ bio je 12 puta kapiten, a postigao je pet golova.

Po povlačenju iz fudbala, sadašnji menadžer Čelsija Karlo Anćeloti ponudio mu je mesto pomoćnika, ali je i tu ponudu odbio jer, jednostavno, ne želi da se bavi trenerskim poslom. Oženjen je Adrijanom Fosom iz Venecuele, bivšim foto-modelom, sa kojom ima dva sina, Kristijana i Danijela. Obojica su trenutno u juniorskom pogonu Milana.

Velika italijanska zvezda ima sinove Kristijana koji ima 16, i Danijela koji ima 12 godina, a obojica su iz braka sa bivšom venecuelanskom manekenkom Adrijanom Fosom (Adriana Fossa), sa kojom je Paolo venčan od 1994. godine.

 

 

Interesantno je da su njegov otac i on jedan od tri “otac-sin” para koji su uspeli da budu evropski šampioni sa istim klubom, a to je mlađem Maldiniju uspelo 2003, tačno nakon 40 godina otkad je to uradio Ćezare. Pored njih, tu su Manuel Sančiz Martinez (Manuel Sanchis Martinez) i Manuel Sančiz Hontihuelo (Manuel Sanchis Hontihyelo) koji su isto učinili sa Real Madridom, dok su Karles Buskets (Carles Busquets) i njegov sin Serhio (Sergio Busquets) to uradili u dresu najvećeg rivala Barselone.

maldini04Nikada nije želeo da se bavi trenerskim poslom, a ostaće poznat da je igrao tako da broj uklizavanja svede na minimum, što govori da je imao savršen osećaj za prostor i pozicioniranje. U igri je odlično koristio obe noge, pa je povremeno igrao i beka. Teško je završiti priču o velikom Paolu u vidu tačke na kraju teksta, jer takvim igračima nema kraja. Jednostavno, ostaće zauvek upisan u istoriji, a nadamo se da će neki Maldini ponovo “aktivirati” broj tri i biti približno uspešan kao otac… Za dobrobit fudbala.

jul22maldininy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smiljan Banjac je rođen 1969. godine. Kako sam kaže, rastao je u „velikoj Jugoslaviji“. Iz tog doba mu nedostaje zajednički sport, kultura, film, muzika, zajednički smisao za humor… Bio je urednik prvog sportskog radija „Golf“, a zatim je radio za „BKTV“, „RTS“, „Enter“, „Radio B92“, a u međuvremenu je u programu „Eurosporta“, tačnije od 2006. godine, kada je osnovana redakcija u Beogradu. Njegov profil na društvenim mrežama inspiriše one koji to žele, da pročitaju ko su bili i sada su muškarci koji su obeležili svet, vreme u kome su živeli, da se upoznaju sa muškom modom i sitnicama koje život znače počev od sata i cipela do automobila i motora. Izbor Smiljana Banjca svake nedelje na InfoCentrali. Uživajte.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime