SINDIKAT NAUKE TRAŽI SMENU VERBIĆA I POČINJE PROTEST

1

Sindikat zaposlenih u nauci najavio je da će u ponedeljak, 23. novembra održati protest u Beogradu, na kome će zatražiti od premijera Aleksandra Vučića da smeni ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjana Verbića, jer „u svom resoru ne prepoznaje nauku“.

„Naučnici u Srbiji su već dosta dugo nezadovoljni svojim statusom. Naš glavni problem je u projektnom finansiranju, jer to finansiranje podrazumeva da naučni radnici imaju tretman honorarnih radnika, iako smo svi zaposleni i radimo u skladu sa Zakonom o radu“, rekla je predsednica Sindikata Đurđica Jovović.

Ona je navela da će Sindikat, koji im oko 3.000 članova, tražiti i smenu državne sekretarke za nauku Vere Dondur, da se izjednači status istraživača sa nastavnim osobljem u visokom obrazovanju, kao i normativno regulisanje statusa nauke u Srbiji.

„Mi smo svesni da je to dug proces. Ako već godinama to tražimo da se to reši i imamo stalno obećanja da će se to rešiti, valjda je krajnje vreme da to počne da se radi. Očigledno da za to na čelu Ministarstva treba da sedi osoba sa dovoljno znanja, dovoljno sposobnosti da se to realizuje“, dodala je Đurđica Jovović.

Prema njenim rečima, praksa govori da u poslednjih 10 godina na čelu Ministarstva prosvete nije bio niko ko je sposoban to da uradi.

„U odnosu na 2013. godinu, kada smo poslednji put bili na ulicama, u našim zahtevima je promenjeno samo ime ministra“, rekla je predsednica sindikata.

Ona kaže da u novoj strategiji nauke za 2016. godinu ne piše da će se za nauke izdvajati jedan odsto, a da konačnu verziju novog Zakona o naučnoistraživačkoj oblasti niko nije video i pita zašto u resoru koji je zajednički za zaposlene u prosveti i nauci samo nauka nema potpisan kolektivni ugovor i dodala da su ministru Verbiću nekoliko puta davali predlog kolektivnog ugovora.

„Na naše pitanje kako će da izgleda budžet za 2016. godinu, dobili smo odgovor da se čeka da se raspiše kvota. Ako budžet bude isti kao za 2015. naše pitanje Verbiću je da li to znači da nećemo uključivati mlade istraživače u projekte, ili ako budemo uključali da ćemo morati da smanjujemo plate“, rekla je predsednica Sindikata zaposlenih u nauci.

Ona je upitala da li to znači i da će se smanjiti sredstva za režije ili za funkcionisanje instituta u kojima naučnici rade i da li to znači da će mladi zaposleni na projektima – njih 4.000, ostati bez posla.

„Džaba nama naši projekti ukoliko mi nemamo zgrade u kojima možemo da radimo i materijal uz pomoć kojeg možemo da radimo“, rekla je Đurđica Jovović.

Prema njenim rečima, sada je pravi momenat da podsetimo Vladu Srbije da nauka u zemlji još postoji, jer je budućnost naučnih istraživača u Srbiji krajnje neizvesna.

Protest je zakazan za ponedeljak u 11 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

N1

Prethodni tekstSRNA: DUNJA LANGO JE OTIŠLA DOSTOJANSTVENO, KAKO JE I ŽIVELA
Sledeći tekstZA VIKEND U JAGODINSKOM BIOSKOPU – AMY

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime