SEOS – Nećemo rudnike, nikakvi moratorijumi nas ne interesuju

0

Povodom „spekulacija o moratorijumu na rudarenje litijuma na određeno vreme“ Savez ekoloških organizacija Srbije izdao je saopštenje.

„U danu kad vesti nadiru sa svih strana, sustižu izjave jedna drugu, dužni smo da vas podsetimo na to da smo 16. decembra podneli jasan zahtev Vladi RS da ukine uredbu kojom je donet PPPPN za projekat Jadar. Odgovora još uvek NEMA! Svakodnevno se obećava da će Vlada to USKORO uraditi, ali to USKORO nikako da dođe. Poslednjih dana se nameće ideja o uvođenju moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora. Svako ima svoj stav koliko to treba da traje.
Predviđamo da će vlast iskoristiti protest u četvrtak da marginalizuje dosadašnju borbu naroda na blokadama. Na tom protestu će se pored NAŠEG zahteva za ukidanje pomenute uredbe tražiti i uvođenje moratorijuma od 20 godina. Vlada će to prihvatiti, ali će uvesti moratorijum od samo godinu dana. To je jasno i iz jučerašnjeg saopštenja kompanije Rio Sava koja je najavila pomeranje početka rada planiranog rudnika sa 2026. na 2027. godinu. Sad smo shvatili i predsednikovu izjavu da će nam svi zahtevi biti ispunjeni, pa čak i VIŠE OD TOGA. Sad razumemo šta je to VIŠE OD TOGA i kažemo da nas to ne zanima. Naš stav je jasan izlazimo na blokade do ispunjenja zahteva. NEĆEMO RUDNIKE, NIKAVI MORATORIJUMI NAS NE INTERESUJU!“ navodi SEOS – Znamo da ne damo.

Prethodni tekstTinejdžeri krali automobile u Ćupriji i Svilajncu
Sledeći tekst„Kreni – promeni“ organizuje protest ispred Predsedništva

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime