SEDNICA UVREDA I PONIŽENJE, PROTESTI JOŠ UPORNIJI

0

Bratislav Gašić je jednoglasno smenjen sa mesta ministra odbrane nakon današnje rasprave u Skupštini Srbije. Za njegovo razrešenje glasalo je svih 195 prisutnih poslanika. Glasali su i poslanici vladajuće većine i opozicije. Novinari Inicijative „Novinari ne kleče“ističu da je „današnja skupštinska rasprava pokazala je da nas ni vlast ni opozicija ne shvataju ozbiljno i da ne žele da shvate probleme zbog kojih protestujemo.“ Novinari najavljuju dalje proteste.

„Bratislav Gašić je u Skupštini dočekan aplauzom, a poslanici vladajuće većine su pokazali da ne samo da ne misle da je Gašić učinio nešto loše, nego su spremni da na samoj sednici ponavljaju njegovo ponašanje. Mislim, pre svega, na istup poslanika Marjana Rističevića. Mi protestujemo zbog dva aspekta Gašićeve izjave: jedan je tretman žena u našem društvu. Za promenu na tom polju spremni smo da se borimo sa svim ostalim snagama u društvu. Ali drugi problem koji je ogolila Gašićeva uvreda, nepodnošljiv položaj novinara i medija, iako svima nanosi štetu, izgleda samo nas boli, i na to se odnosi većina naših zahteva“ rekao je ispred Inicijative „Novinari ne kleče“, izvršni urednik portala „Cenzolovka“ Zoran B.Nikolić.

Nikolić je rekao da se o položaju medija u Srbiji u skupštinskoj sali gotovo nije čula nijedna reč. Malo se govorilo čak i o položaju i tretmanu žena, a tek nešto više o ostalim problematičnim postupcima ministra odbrane.

„Najviše vremena je potrošeno na međusobne uvrede i prebacivanje krivice između bivših i sadašnjih vladajućih stranaka i pozorišni igrokaz inspirisan idiotskim tvitom poslanika Demokratske stranke Dragana Šutanovca. Smatramo da je to učinjeno svesno i namerno, da bi se izbegla rasprava o temi u kojoj nijedna stranka zastupljena u Skupštini ne bi imala čime da se pohvali. Ono što se danas dešavalo u Skupštini Srbije doživljavamo ne kao ispunjenje našeg zahteva, već kao dodatnu uvredu i poniženje. Zbog toga ćemo biti još uporniji. U ponedeljak ćemo, pre redovnog protestnog okupljanja, zvanično uručiti listu konkretnih zahteva da članovi Vlade, svako u svom resoru, obezbede otklanjanje nezakonitosti koje su novinare i medije do ovde dovele. Narednih dana podnećemo zahteve i svim ostali državnim institucijama čije je nepoštovanje zakona dovelo do ovakvog stanja“ precizirao je Nikolić.

Prema Zakonu o vladi, predsednik vlade je dužan da u roku od 15 dana od prestanka mandata ministra predloži njegovog naslednika, a novi ministar će biti izabran većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.Sednicu je obeležio izlazak poslanika vladajuće koalicije iz skupštinske sale, u znak protesta zbog poruke poslanika DS Dragana Šutanovca na “Tviteru”, kojom je, prema njihovom mišljenju, uvredio predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković.

Šutanovac je na tviteru napisao „Vučić o pristojnosti, Maja o poštenju, Marjan o kulturi… #realitySkupstina“.

Prethodni tekstMARKOVIĆ: KRITERIJUM ZA GAŠIĆA DA SE PRIMENJUJE I NA DRUGE
Sledeći tekstGAŠIĆ SMENJEN

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime