SEĆANJE NA PILOTA ŽIVOTU ĐURIĆA

0

Na šesnestogodišnjicu od NATO bombardovanja delegacija Srpske omladinske kulturne organizacije na poziv prijateljske Studenske  organizacije Paraćin  položila je venac heroju pilotu Životi Đuriću u selu Davidovac kraj Paraćina.

„Na šesnogodišnjicu od početka rata došli smo ovde u Davidovac  da odamo počast našem sugrađaninu, heroju potpukovniku Životi Đuriću koji je dan nakon početka bombardovanja dao svoj život za našu zemlju. Okupili smo se da mu odamo počast, a na naš poziv danas je sa nama položila vence i delegacija organizacije „SOKO“ iz Jagodine“ rekao je Miloš Jovanović predsednik Studenske irganizacije Paraćin.

pilot 1„Velika nam je čast što smo danas ovde došli na poziv Studenske organizacije da položimo venac na spomenik potpukovniku Životi Đuriću. Na današnji dan otpočela je zločinačka Nato agresija na našu zemlju i mi smo se danas okupili  ovde da odamo počast heroju koji je dao svoj život za našu otadžbinu. Naša organizacija se zalaže za zaštitu istorije, a pilot Života Đurić  deo je naše svetle istorije“ rekao je Aleksandar Racić, starešina „SOKO“ organizacije i dodao: „ Nikada ne smemo da zaboravimo žrtve Nato agresije na našu zemlju! Srbija mora da pamti ovakve heroje kao što je potpukovnik Đurić i nikada ne  sme da ih zaboravi jer je njihova žrtva bila zarad nas i naše otadžbine. Neka im je večna slava i veliko hvala!“

Života Đurić rođen je 11. 04. 1963. u selu Davidovac i Paraćinu. Pohađao je vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru, a pohađao je i vazduhoplovne akademije u Zadru i Podgorici. Svoju karijeru započeo je na aerodromu Petrovac kod Skoplja. Od 1992. stacioniran je na aerodromu Lađevci, gde postaje komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile. Komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile potpukovnik Života Đurić poginuo je 25. marta 1999. godine posle napada na kamp za obuku terorističke tzv. OVK koji su imali podršku NATO avijacije iz vazduha. U trenutku pogibije upravljao je borbenim avionom tipa J-22 “Orao“, evidencijskog broja 25104. Posthumno je unapređen u čin potpukovnika.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime