SAŠA JANKOVIĆ PODNOSI OSTAVKU NA FUNKCIJU OMBUDSMANA

0

Zaštitnik građana Saša Janković podneće u sutra 7. februara ostavku na funkciju ombudsmana i zvanično početi pripreme za izbornu kampanju pred predsedničke izbore, saznaje Danas.

Ostavci će prethoditi prijem u Palati Srbija koji se održava večeras , gde će biti obeleženo deset godina postojanja i rada institucije Zaštitnika građana. Na prijemu će Janković zvanično saopštiti svoju odluku.

Drugi mandat Saše Jankovića ističe 4. avgusta i on po zakonu ne bi imao pravo da ponovo bude biran na funkciju zaštitnika građana. Mandat zaštitnika građana je pet godina i može najviše dva puta da bude biran na tu funkciju. Janković je drugi mandat odlučio da skrati jer je 26. decembra objavio da će se kandidovati na izborima za predsednika Srbije.

Skupština Srbije je krajem juna 2007. izabrala Jankovića za zaštitnika građana, a zakletvu je položio 23. jula te godine. Početkom avgusta 2012. Jankovića su za drugi mandat na toj funkciji predložile poslaničke grupe Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i Liberalno-demokratske partije, a taj predlog jednoglasno je podržao Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja. U raspravi o izboru ombudsmana, Jankovića su podržale sve poslaničke grupe uključujući i Srpsku naprednu stranku.

– Kada se osvrnem unazad, najveće postignuće je da je ova institucija postala svetionik građanima i savesnim državnim službenicima, dokaz da administracija i građani ne moraju da budu neprijatelji. Izdigli smo teme ljudskih prava i vladavine prava iz akademskog i nevladinog domena u sferu interesovanja „običnog“ građanina – kaže Janković u intervjuu za Danas.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime