RZS: Izdato manje građevinskih dozvola

0

U junu mesecu 2022. izdato je 2 187 građevinskih dozvola, što predstavlja smanjenje od 9,7% u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

U junu mesecu 2022. izdato je 2 187 građevinskih dozvola, što predstavlja smanjenje od 9,7% u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u junu, 78,1% dozvola odnosi se na zgrade, a 21,9% na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 79,0% dozvola izdato je za stambene, a 21,0% za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (75,4%).

Prema dozvolama izdatim u junu 2022. u Republici Srbiji, prijavljena je izgradnja 3 629 stanova, s prosečnom površinom od 71,9 m². Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 8,9% stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 142,6 m², a 90,0% stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 63,8 m².

Predviđena vrednost radova novogradnje u junu 2022. iznosi 81,5% od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 26,5% od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Zlatiborska oblast (13,9%), Rasinska oblast (12,2%), Južnobačka oblast (8,6%) i Sremska oblast (7,1%), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1% do 5,7%.

Metodološka objašnjenja

Podaci o izdatim građevinskim dozvolama preuzimaju se iz Centralne evidencije objedinjenih procedura, koju, prema Zakonu o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS“, broj 132/14, član 8), vodi Agencija za privredne registre.

U okviru ovog istraživanja, pojmom „građevinska dozvola“ objedinjuju se građevinska dozvola za izgradnju građevinskog objekta i rešenje kojim se odobrava izvođenje radova po članu 145 Zakona o planiranju i izgradnji. Izdate građevinske dozvole i odobrenja za izvođenje radova na osnovu usaglašenog zahteva obuhvaćeni su samo ako je izgradnja prvi put odobrena. Obuhvataju se dozvole za sve vrste građevina opisane u Klasifikaciji vrsta građevina, tj. za zgrade i ostale građevine, i prikazuju se po teritorijama na kojima će se izvoditi planirani radovi u zemlji.

Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže pojedinim podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju (ukupno).

 

Prethodni tekstRZS: Prošle godine razvedeno 12,7 odsto više brakova u odnosu na 2020.
Sledeći tekstPočinju „Dani srpskoga duhovnog preobraženja“ u Despotovcu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime