RUDAR RUDNIKA „SOKO“ ODNEO MAŠINU ZBOG DUGA!

0

U Rudniku Soko koji je u sastavu Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju „Resavica“ jedan rudar je zaplenio mašinu kako bi naplatio ono što mu firma duguje. I ovo neće biti jedinstven slučaj. Račun rudnika JP PEU Resavica blokiran je zbog tužbi rudara od preko 250 miliona dinara za smenski rad.

U pismu ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću, ministru privrede Zzeljku Sertiću i ministru finasija Dušanu Vujoviću, Sindikat ovog preduzeća navodi da „problem smenskog rada datira još od stupanja na snagu prethodnog Zakona o radu 2005. godine“.

– Od tada se nije imalo razumevanja ni volje u resornom ministarstvu, a posebno u ministarstvu finansija da se pronadje adekvatno resenje za nastali problem. Rešenje se nije imalo ni za radnike ostalih državnih preduzeća: Kolubare, TNNT, Kostolca, Železnice i drugih – stoji u pismu.

Ukoliko i ostali rudari počnu zaplenu mehanizacije na ime duga, mašine će se prodavati u bescenje, kažu neki od rudara. Rudari JP PEU Resavice su ovih dana svojim tužbama blokirali jedan od računa preduzeća.

Reprezentativni sindikati su pozvali poslovodstvo i rudare da pronadju sporazumno rešnje kako nebi došlo do prekida proizvodnje u rudnicima.

– Nažalost, sporazuma nema na vidiku a usijana atmosfera u našim jamama je sve veća i žešća. Nezadovoljni su oni koji su tužili a ne mogu da naplate sudske presude, nezadovoljni su i oni koji nisu tužili a posebno su nezadovoljni rudari prve smene čiji je rad ovim presudama, krajnje omalovažen – navode sindikati.

Do pre dvadesetak dana, kako su posvedočili rudari na njih je vršena jedna vrsta pritiska da se odreknu novca koji im firma duguje. Po osobi, dug je od 2.000 evra do 7.000 evra. Rudari nisu hteli da odustanu od svog novca.

Prethodni tekstZAPISI IZ PRIZEMLJA: NOVA GODINA I OSTALI
Sledeći tekstŠUMAHER DANAS PUNI 46 GODINA I PLAČE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime