RODITELJI: LONČAR DAO LAŽNO OBEĆANJE

0

Roditeljski portal Bebac optužio je ministra zdravlja, Zlatibora Lončara, zbog davanja lažnog obećanja da će od 1. januara 2016. godine epiduralna anestezija biti besplatna i dostupna svim trudnicama, u svim porodilištima u Srbiji.

„To što obećanje nije ispunjeno uopšte ne čudi, jer ga je Lončar dao u trenutku kada u Srbiji ne postoji dovoljan broj anesteziologa, kada svakog dana po jedan lekar napušta ovu zemlju i u trenutku kada u mnogim porodilištima još i ne postoji usluga epiduralne anestezije“, kaže se u saopštenju.

Bebac ističe da je tragično što se jedan ministar usuđuje da svesno daje lažna obećanja, i to upućena najosetljivijoj kategoriji stanovništva – trudnicama.

„Iako je naš stav da pravo na bezbolan porođaj treba da imaju sve žene i da epidural ne sme biti stvar prestiža, smatramo da u ovom slučaju porodilišta ne mogu biti kriva što nisu izvršili naredbu svog ministra, jer im nije dao precizne instrukcije niti im prethodno obezbedio neophodnu logističku i stručnu podršku“, ističe se u saopštenju.

Bebac konstatuje da, ako se uzme u obzir činjenično stanje u srpskim porodilištima, a to je da epiduralna anestezija u pojedinim porodilištima ne postoji kao usluga, ili da je u nekim porodilištima ima samo u određenom vremenskom periodu, jasno je ne postoje osnovni uslovi da se Lončareva odluka sprovede.

„Umesto što brzopleto daje prazna obećanja, rešavajući samo prividno goruće probleme u porodilištima, apelujemo na ministra Lončara da odgovorno pristupi poslu i najpre obezbedi stručan kadar i logističku podlogu za sprovođenje odluke o besplatnom epiduralu“, dodaje Bebac i apeluje na Ministarstvo zdravlja da se njihov posao ne završi samo na davanju lepog i popularnog obećanja, već da se postaraju da ono sistemski i zdravo zaživi.

N1

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime