Roditelji dece ometene u razvoju mole državu da da saglasnost na postavljanje Direktora za socijalni rad u Paraćinu, ministar otvara Roštiljijadu

1

Situacija sa socijalno ugroženima u Paraćinu se ne rešava. Iako je opština uputila niz zahteva Ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja da daju saglasnost na postavljanje vd direktora koji bi potpisivao plate radnicima, nabavku potrepština za socijalno ugrožene među kojima su lica ometena u razvoju i lica sa mentalnim poremećajima u Domskom odeljenju u Izvoru, deca sa posebnim potrebama koja koriste Dnevni centar i drugima, saglasnost još nije stigla. Roditelji dece ometene u razvoju koji svakodnevno koriste Dnevni centar gde borave tokom celog dana, mole da se ovaj problem reši. Mole i radnici Domskog odeljenja jer nema ko da potpiše nabavku goriva kako bi korisnike sa mentalnim poremećajima i invalide vozili na terapiju. Država ćuti.

Odbornici Skupštine opštine Paraćin i kompletno paraćinsko rukovodstvo zatražili su na današnjoj sednici pomoć i apel za upućivanje osnovnih potrepština porodica i pojedinaca korisnicim usluga socijalne zaštite.

„Direktorka Centra za socijalni rad podnela je ostavku 2016.godine i upućen je predlog za imenovanje vd direktora nadležnom ministarstvu koje je zatim imalo primedbe proceduralne prirode, što smo mi odmah ispravili ali odgovor nije stigao. Uputili smo novi predlog. Na taj zahtev nismo dobili baš nikakav odgovor. Predlog smo ponovili. Međutim, iz Ministarstva stiže saglasnost za lice za koje nikada nismo uputili zahtev niti ga predložili. To je bilo vrlo neobično jer po proceduri i Zakonu Centar traži saglasnost za pitanje koje je uputio i postavlja se pitanje ko je uputio taj predlog Ministarstu. Po meni, odgovor na to pitanje je da je zahtev uputio paraćinski SNS. Ukoliko je to tačno onda imamo kršenje čitavog niza zakona, kao i trgovinu uticajem i pitamo se zbog čega nam stiže saglasnost za osobu za koju saglasnost nismo tražili a nikako ne stiže za direktora za koga smo tražili tu istu saglasnost. Tokom leta mi smo uputili dva predloga za dve različite kandidatkinje za vd direktora. Ja sam obavio razgovore kao predsednik opštine sa ljudima u Ministarstvu na ovu temu gde mi je rečeno da, ako nije stigla saglasnost mi bi trebalo to sami da tumačimo kako znamo, otvoreno sam razgovarao i nezvanično dobio potvrdu za radnika Centra za socijalni rad koji je ocenjen kao neko ko bi mogao da dobije saglasnost. Posle toga dobio sam takođe neformalan odgovor da mi saglasnost nećemo dobiti nikada. Slična je situacija u Šapcu. Lokalna samouprava nije dobila nikakav odgovor od strane Ministarstva i oni su postavili dirktora bez saglasnosti jer su protumačili neodgovaranje kao pozitivan odgovor. Ovo što je u ovom slučaju jasno je to da postoji opstrukcija i da je ona namerna i smišljena i ovo je najveći mogući dokaz da SNS vrši opstrukciju tako gde nema vlast. Šabac i Paraćin. Dakle, mogu odgovorno da kažem da ovakav slučaj nije zabeležen za ovih 19 godina koliko se nalazim u ovoj instituciji. Bilo je različitih Vlada, boljih i gorih ministara ali da ovako država ne funkcioniše, to nije bilo nikada. Ministarstvo tri godine opstruiše opštinu Paraćin u nekom poslu koji je moralo da sprovede. Javnost mora da zna da i mi i ljudi koji zavise od Centra za socijalni rad trpimo strašne posledice. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći a u skladu sa zakonom da pomognemo ovim ljudima. Ovde se ne radi o novcu nego o tome da smo sprečeni od strane države da pomognemo ljudima ZBOG INTERESA SRPSKE NAPREDNE STRANKE. Mi nećemo ostaviti na cedilu najugroženije“ poručio je sa skupštinske govornice predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović.

 

Odbornici SNS uložilii su prigovor na ovu temu ali je ostalo nejasno šta je njihov predlog kako bi se prevazišla ova situacija u kojoj socijalno ugroženi trpe. Na sledećoj sednici koja je zakazana za petak biće odlučeno šta dalje.

Paunović je danas primio nekoliko roditelja dece ometene u razvoju koja koriste Dnevni centar. Roditelji su apelovali da se postavljanje direktora što pre reši jer su deca u bezizlaznoj situaciji.

Kako prenosi jugpress ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvoriće večeras Leskovačku roštiljijadu, najavljeno je iz kabineta gradonačelnka Leskovca.

Prethodni tekstSportsko veče za decu i odrasle i humanitarna akcija za Kalinu
Sledeći tekstŠKOLICA „PINGPONG“ – NAUČITE NEMAČKI JEZIK SAVRŠENO!

1 KOMENTAR

  1. […] Roditelji dece ometene u razvoju koji svakodnevno koriste Dnevni centar gde borave tokom celog dana, mole da se ovaj problem reši. Mole i radnici Domskog odeljenja jer nema ko da potpiše nabavku goriva kako bi korisnike sa mentalnim poremećajima i invalide vozili na terapiju. Država ćuti, prenosi infocentrala.rs. […]

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime