REVIZOR: NAJMANJE NEPRAVILNOSTI U PARAĆINU!

0

Vrhovni državni revizor Duško Pejović naveo je podatak da je po trošenju budžetskih sredstava Opština Žitorađa na neslavnom prvom mestu, jer je 44 odsto novca potrošila kršeći propise, a najmanje nepravilnosti imala je Opština Paraćin – svega 7,4 odsto.

Pejović je rekao da je ove godine obavljena revizija 27 jedinica lokalne samouprave i kontrola trošenja oko 22 milijarde dinara njihovih budžeta, od čega je oko 5,08 milijardi dinara ili svaki peti dinar nepravilno utrošeno, mimo važećih propisa.

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je danas da su najveće nepravilnosti u vođenju javnih finansija u jedinicama lokalne samouprave zabeležene zbog nepoštovanja Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lokalnim samoupravama.

Sretenović je u izjavi novinarima rekao da je finansijsko poslovanje lokalnih samouprava u Srbiji opterećeno mnogim problemima, a neke od njih su nepostojanje ažurne evidencije o imovini opština i zakonski neregulisana visina zarada zaposlenih i izabranih lica.

„U svim kontrolama do sada smo utvrdili da je došlo do povećanja, kako koeficijenata, tako i do osnovice zarada, povećanja broja zaposlenih i to je ono što opterećuje rad svih lokalnih samouprava“, istakao je Sretenović i napomenuo da se ti podaci odnose na izveštaje DRI od 2010. do danas.

Najveće nepravilnosti, koje je DRI ustanovio u reviziji poslovanja lokalnih samouprava u Srbiji, zabeležene su zbog nepoštovanje Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lokalnim samoupravama, rekao je Sretenović i dodao da pojedine lokalne vlasti i ne znaju šta imaju od imovine.
„Mi želimo da kroz sistem uvođenja finasiskog upravljanja na lokalnom nivou, odnosno, vođenja procedura interne kontrole i interne revizije, podignemo taj nivo odgovornosti i da ojačamo sistem javnih finasija, jer smatramo da bez tog uspostavljenog sistema finansijskog upravljanja nema osnove, nema bedema odbrane za nenamensko trošenje sredstava“, reako je Sretenović.

izvor Tanjug, foto Akter

Prethodni tekstSTEFAN RISTIĆ: ZA FK „JAGODINA – TREBA DA IGRAJU I JAGODINCI!
Sledeći tekstZVONKO TOMIĆ SPREMA ZA VAS: Egg benedict sa hollandaise sosom!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime