Rekovčani odbranili zemlju na kojoj su mašine „Balkan mining and minerals“ planirale istraživanja

0
Kompanija Balkan mining and minerals je juče na svom sajtu postavila obaveštenje u kome kaže da su se privremeno povukli iz Rekovca jer je na planini Starici zapaljena mašina u vrednosti 500.000 evra, a po mrežama su videli „zapaljive“ poruke u vezi Rekovca. Takodje kažu da neće odustati od istraživanja na teritoriji naše opštine i da će do trećeg kvartala sledeće godine izvesti sve planirane bušotine, navodi grupa građana „Neko brine za Levač“.
„Još jednom im poručujemo da su meštani opštine Rekovac na dostojanstven i miran način pokazali otpor ovakvim aktivnostima, bez ikakvih „zapaljivih“ poruka i da svoje neuspehe pred akcionarima ne opravdavaju ljaganjem naših domaćina. U saopštenju su zaboravili da napišu da lokalno stanovništvo ne želi nikakve istražne bušotine niti, ne daj Bože, potencijalni rudnik. Oni kojima bi slučajno palo na pamet da prodaju ili rentiraju zemljište za bušotine, imaju primer u Sibnici, nadamo se da ne bi želeli kamp ispred svojih kuća i njiva, i večitu sramotu za svoje pretke i potomke“ napisala je ekološka aktivistkinja Marica Živanović Poljo.
Ona je imala poruku i za lokalnu vlast:
Poruka lokalnoj vlasti:
Gospodo ne zaboravite da ste odgovorni za opstanak i budućnost oko 10000 svojih meštana! Prekinite sa demagogijom i deklarativnim podržavanjem svog naroda.
Izvolite, pokažite na lokalnoj skupštini da zaista nećete dozvoliti da nas belosvetski profiteri više maltretiraju! Planovi da sada dolazite na lokaciju i mažete oči meštanima su više nego smešni! Opravdanja da niste nadležni nikoga više ne zanimaju!“ navela je ona.
Mašine kompanije “Balkan istraživanja” pokušale su na putu između sela Sibnica i Kaludra, u opštini Rekovac da započnu radove na istraživanju litijuma i bora. Mašine nisu ušle na parcelu jer su se ispred nje spontano okupili meštani.
Prethodni tekstAnimalni otpad i divlje deponije – prošlost ružnih navika?
Sledeći tekstNoć istraživača pod sloganom „Ulice pod svetlom nauke“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime