Badnja večera
Badnja večera je posna ali bogata. Na stolu treba da obiluju i slatka i slana jela da bi godina bila bogata. Tradicionalno se sprema pasulj, riba, pogača bez kvasca i obavezno suvo voće. Obavezan je i beli luk kome se pridaje magijski značaj, kao i med i orasi. Na stolu treba da se nađu i rumene jabuke, novac, kukuruz, pšenica i so a raznolikost i bogatstvo praznične trpeze simboliše želju za dobrim životom u kući.
Pogača se na početku večere lomi, domaćin uz čašu crnog vina govori zdravicu.
Recept za posnu česnicu
Zamesiti čvrsto testo od kilograma oštrog belog brašna,šolje ulja, 2 kašičice soli, kesice praška za pecivo i kisele vode koliko je potrebno. Oblikovati pogaču, staviti u podmazanu tepsiju, izbockati viljuškom i odozgo premazati slanom vodom. Odmoriti je u tepsiji oko 20minuta a zatim staviti u zagrejanu pećnicu i peći oko 30 minuta..
Salata od kukuruza i pasulja
250 gr crvenog pasulja
250 gr kukuruza šećerca
(I pasulj I kukuruz mogu iz konzerve)
Veza mladog luka ili jedan praziluk
So, biber
Maslinovo ulje
Limun
Ako kuvate pasulj i kukuruz ,odvojeno skuvati i dobro ocediti i ohladiti. Ako koristite iz konzerve, samo ocedite od tečnosti. Sipati u činiju, dodati seckan luk. Posoliti i pobiberiti po ukusu i preliti maslinovim uljem i limunovim sokom. Ostaviti u frižderu da se ohladi.
Goca Janjić