RECEPTI ZA BADNJU VEČERU

0

Badnja večera

Badnja večera je posna ali bogata. Na stolu treba da obiluju i slatka i slana jela da bi godina bila bogata. Tradicionalno se sprema pasulj, riba, pogača bez kvasca i obavezno suvo voće. Obavezan je i beli luk kome se pridaje magijski značaj, kao i med i orasi. Na stolu treba da se nađu i rumene jabuke, novac, kukuruz, pšenica i so a raznolikost i bogatstvo praznične trpeze simboliše želju za dobrim životom u kući.

Pogača se na početku večere lomi, domaćin uz čašu crnog  vina govori zdravicu.

Recept za posnu česnicu

Zamesiti  čvrsto testo od kilograma oštrog belog brašna,šolje ulja, 2 kašičice soli, kesice praška za pecivo i kisele vode koliko je potrebno. Oblikovati pogaču, staviti u podmazanu tepsiju, izbockati viljuškom i odozgo premazati slanom vodom. Odmoriti je u tepsiji oko  20minuta a zatim staviti u zagrejanu pećnicu i peći oko 30 minuta..

Salata od kukuruza i pasulja

250 gr crvenog pasulja

250 gr kukuruza šećerca

(I pasulj I kukuruz mogu iz konzerve)

Veza mladog luka ili jedan praziluk

So, biber

Maslinovo ulje

Limun

2

Ako kuvate pasulj i kukuruz ,odvojeno skuvati i dobro ocediti i ohladiti. Ako koristite iz konzerve, samo ocedite od tečnosti. Sipati u činiju, dodati seckan luk. Posoliti i pobiberiti po ukusu i preliti maslinovim uljem i limunovim sokom. Ostaviti u frižderu da se ohladi.
Goca Janjić

Prethodni tekstRAČA POD SNEGOM, PUT PREMA KRAGUJEVCU PROHODAN
Sledeći tekstNARODNA VEROVANJA NA BADNJI DAN

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime