Razlozi za krizu u braku

0

Statistika kaže da se gotovo polovina brakova završi razvodom, a da jedan od pet brakova doživi neku vrstu izazova ili krize. Ovo su podaci za razvijene zemlje, kod nas su brojke nešto bolje, ali brine to što se približavamo razvijenim zemljama. Šta je to, tačnije koji su uzroci i razlozi za krizu u braku i kako ih rešavati, otkrijte sa nama.

Svađa i zanemarivanje

Prvi i pouzdan znak da nešto ne štima jesu stalne svađe. Reč je uglavnom o neproduktivnim svađama koje nam služe da izbacimo svoje frustracije. Međutim, osim trenutnog olakšanja one ništa više ne donose. Naprotiv, stvaraju priliku za začarani krug problem-svađa-problem.

Afektivna stanja u koja nas dovodi svađa ne daje nam priliku da objektivno osmotrimo odnos i uočimo koren problema i krenemo od njega. Međutim ono što bi trebalo da znate je da zapravo svađe mogu da budu i dobar znak, jer one pokazuju postojanje emocija, pa partner želi da se bori. Loš znak je, po pravilu, kada nakon perioda svađa nastupi tišina, iako problem nije otklonjen.

Zanimljivo je da i potpuni izostanak svađe ume da stvori problem u braku. Kada se partner ne zauzima za sebe, dolazi do pada samopoštovanja, često se tumači kao pasivnost i nezainteresovanost za brak, i izostanak želje da se uključimo u borbu za opstanak. U ovom slučaju, ako su partneri zreli, svađa bi trebalo da bude okidač za rešavanje problema. Ona neće doneti rešenje, ali će partnere podstaći na potragu za rešenjem i uneće dinamiku u odnos. Model odnosa u ovom slučaju izgleda: problem-svađa-rešenje.

Nedostatak intimnosti

Dinamični i promenljivi odnosi u braku, neretko menjanju naše uloge. Žene se tako menaju nakon porođaja, često želeći od svog partnera da budu idealni očevi i da se na to svede njihova uloga. I muškarci se menjaju, neretko upadaju u zamku da je njihova jedina obaveza obezbeđivanje uslova za život. U ovakvim uslovima partneri gube svoje celovite ličnosti u kojima se svode na “uloge”, i dolazi do udaljavanja, smanjenja fizičkog kontakta i dodira, da bi se odrazilo i na seksualni život.

Partneri ovo često uvide kasno, kada su frustracije i udaljenost zauzele svoje pozicije pa se izgubi mesto za razgovor i rešenje. Zato, ne zanemarujte bilo koji fizički kontakt, intimnost, dodir ili seks. Stres, posao, obaveze, sve je to što vas često odalji od partnera, ali upravo u intimnosti je ključ rešenja. Muškarci, pak u srednim godinama znaju da se suoče sa padom seksualne energije što utiče na njihovo samopouzdanje. Međutim i za to postoji lek, Cialis. Reč je o biljnom leku sa brzim delovanjem, onda kada imate problem sa seksualnom aktivnošću, kao i postizanjem erekcije. Lek možete pronaći na stranici – Cijalis prodaja.

Loša komunikacija

Loša komunukacija uzrokovana je dvema stvarima: nepričanjem i neslušanjem. I reklo bi se da su oba segmenta komunikacije podjednako važna. Ako želimo da nas partner razume i da bude tu za nas, moramo da mu se otvorimo. Nažalost, pričanje problema uglavnom se svede na priču o prolaznim i minornim problemima koji se ne tiču partnerskog odnosa. Ovo je zapravo često način da pobegnemo od stvarnih problema u braku i ne tako prijatnih razgovora. 

Sa druge strane slušanje je važan i dobar način da uvažimo partnera i iskažemo mu poštovanje. Na taj način on je dodatno ohrabren da govori, i oseća se kao uvaženo. Važno je da kažemo da je slušanje više aktivnost, nego pasivnost i da to nike puko ćutanje dok partner govori o svojim problemima, već aktivno pokazivanje zainteresovanosti. 

Neverstvo

Dilema je da li je neverstvo znak krize u braku ili je neverstvo uzrok krize u braku. Istina je da mnoga neverstva budu izazvana lošom situacijom u odnosu, pa u drugoj osobi ili odnosu tražimo ono što nam fali u braku. Međutim, ovo je svakako pogrešan i nezreo način suočavanja sa problemom, a nčesto predstvlja liniju posle koje nema povratka. Naime, partner kada sazna za prevaru teško je oprašta i gubi se svaka prilika za razgovor. No, uprkos ovome, neverstvo je i dalje jedan od najčešćih uzroka kriza u brakovima i vezama.

Vidimo da razlozi za krizu u braku najčešće nisu sebičnost, koja se često pripisuje savremenim bračnim parovima, već poremećeni bračni odnosi, koji imaju koren u emocijama i očekivanjima. Problemi nisu jednostavni, ali nisu ni nereševi. Ako se nađete u krizi, pogotovo dugotrajnoj, setite se razloga ulaska brak. Ovo podsećanje nam često daje mogućnost da se posetimo lepih i dobrih stvari u odnosu od kojih treba krenuti i za koje se treba boriti. Naoružajte se strpljenjem i spremnošću da razgovarate otvoreno o svemu, i videćete kako se rešenje sve jasnije pojavljuje pred vama!

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime