RADNICI FABRIKE „ANDREA CONFEZIONI“ – AKO NEMA DOGOVORA, IDEMO U GENERALNI ŠTRAJK!

3

Sindikat „Nezavisnost“ i oko 300 radnika italijanske fabrike „Andrea Confezioni“ održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja zbog nepoštovanja radničkih prava kako su naveli i loših uslova rada. Protest je protekao u neobičnoj atmosferi, na momente se činilo da se odigrava film smešten u devedesete godine prošlog veka u kome žene telohranitelji čuvaju nekog ili nešto.

1

Prvo, nekim novinarima nije bilo u startu dopušteno da uđu na kapiju fabrike „Andrea confezioni“ u Jagodini pri čemu je „telohraniteljka“ tražila legitimacije, nije imala odgovor na pitanje kako su neke novinarske ekipe ušle a neke ne u dvorište firme, pa sama nije uspela da se legitimiše. Radnici koji su se okupili ispred fabrike u početku su delovali uplašeno, vladala je vrlo napeta atmosfera. Dve mlađe žene, nadmenog ponašanja držale su kamere i snimale sve, svakog radnika, novinare, učesnike u protestu.

6 8

„Oko 300 zaposlenih je podržalo naše zahteve, a to je, pre svega, početak dijaloga s menadžementom i postavljanje pitanja koja su bitna za nas. Međutim, uvek sam nailazila na odbojnost, vređanje, vulgarnosti i pogrdne reči. Zovu me, a zatim izbacuju iz kancelarije. O njihovom ponašanju nemam reči, a opet imam energiju i želju da sednemo i pričamo o zajedničkoj budućnosti. To je prva strana fabrika u Jagodini i treba da bude primer u svemu, međutim, od prvog dana je počelo sa lošim ophođenjem prema zaposlenima. Radili smo i po 12 sati, danas 10, za svo to vreme imamo pauzu od pola sata, šikaniraju nas „metrese“ pišu nam se službene greške i postavljaju nerealne norme – rekla je predsednica Sindikata Nezavisnost Momirka Bojić, obraćajući se kolegama koje su protestovale.

5Momirka Bojić je pitala okupljene radnike da li je istina da su uslovi preteški, da se nadležni prema njima ponašaju kao prema robovima, radnici su u glas potvrđivali. Za vreme protesta na jednom od prozora bio je i generalni menadžer fabrike Dejan Šiškovski.

Cena toplog obroka je 600 dinara mesečno. Radnice kažu da su povrede brojne, igle probijaju prste a služba Hitne pomoći čest je „gost“ u ovoj fabrici. Sindikat zahteva formiranje Odbora za bezbednost i zdravlje na radu, kao i da se do kraja 2015. započnu pregovori poslovodstva Confezioni Andrea Serbia i Sindikata „Nezavisnost“ oko povećanja zarada i naknade za topli obrok i regres.

4 22

„Naš direktor kaže „Ovde sam ja zakon“ izložene smo vrlo neprijatnom ophođenju prema nama. Javna tajna je da su službene beleške naručene. Pretnje, pritisci, ponašanje koje nije na nivou ljudskog dostojanstva svakodnevna je stvar“ kaže jedna od radnica.

Tražimo od obezbeđenja da razgovaramo sa glavnim menadžerom Dejanom Šiškovskim i oni grubo odbijaju saradnju. Zovemo Šiškovskog i posle prvog „nemam šta da kažem, vi ionako pišete gluposti koje vi hoćete“ ipak nam „dozvoljava“ da dođemo na sprat. Međutim, telohraniteljke koje ga čuvaju vrlo su grube i sa osmehom i ponašanjem koje podseća na najniže oblike ljudskog ponašanja, stoje na vratima i raširenih ramena ne dozvoljavaju da se prođe. Situacija toliko ponižavajuća za žene da je mučno gledati, a ne u njoj učestvovati. Međutim, Šiškovski se pojavljuje i jednim „dobro je“ uspeva da učini da u komadu i nepovređeni prođemo do njega. Hvala mu.

7

– Sindikat radnika Andrea konfekcioni koji su sami radnici napravili ima 450 zaposlenih i oni nisu štrajkovali. Ostatak zaposlenih je štrajkovao zbog desetočasovnog radnog vremena, a taj rad je plaćen i sve je po zakonu. Ja i ne znam zbog čega oni štrajkuju. Zarada se isplaćuje 20. u mesecu, minimalac je 30.000 dinara. Što tiče službenih beleški, svakodnevno je kod nas inspekcija rada i oni bi primetili da je nešto sumnjivo. Nema razloga za štrajk. Dešava se da interveniše hitna pomoć kada nekome nije dobro, ali sve je zabeležno i propraćeno kroz papire – kaže generalni direktor Dejan Šiškovski, koji nije mogao da odgovori na pitanje da li zna koliko je puta intervenisala služba Hitne pomoći u poslednja tri meseca. Čudi se da ga tako nešto i pitamo.

Poslovodstvo je u pisanoj formi dostavilo zaposlenima odgovor da odbija sindikalne zahteve, niti prihvataju pregovore. Ukoliko se ne postigne dogovor, radnici najavljuju generalni štrajk.

Teška i veoma neprijatna atmosfera vladala je danas u krugu velika italijanske nade. Ovo je ujedno i prvi štrajk radnika u privatnoj fabrici u Srbiji.

Ova investicija vredna je devet miliona evra, programom za stimulaciju izvoza Srbija je subvencionisala svako radno mesto sa 9.000 evra. Fabriku je otvorio Ivica Dačić marta 2013.godine.

 

A.Đ.

 

Prethodni tekstPAUNOVIĆ: KOD KORI UDOVIČKI ILI JE REČ O BAHATOSTI ILI O TRAGIČNOM NEZNANJU
Sledeći tekstKUD „BRANKO ĆOPIĆ“ IZ MAJURA ORGANIZUJE GODIŠNJI KONCERT

3 KOMENTARA

  1. Odati priznanje hrabrim radnicima. U mojoj nostranoj firmi svetskog glasa vecina radnika odavno ne prima ni pola minimalca. Nemamo sindikat, drzava stiti samo radnike u javnim firmama. Nema kome da se zalimo. Godinama radimo pod mobingom od nasih srpskih predpostavljenih. Verujemo da se strancima prikazuju lazi. U medjuvremenu trpimo i cekamo bolje, a nezadovoljstvo kulja kroz bolesti i infarkte. Bravo za ovaj prvi strajk napacenih radnika u privatnoj firmi. Bar se zna ko su krivci,. i to je od nista, nesto.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime