PAUNOVIĆ: KOD KORI UDOVIČKI ILI JE REČ O BAHATOSTI ILI O TRAGIČNOM NEZNANJU

0

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovicki izjavila je juče da ce u budžetu za 2016. godinu verovatno biti smanjena sredstva za lokalne samouprave. Ona je na skupu o unapredenju upravljanja javnim finansijama, rekla da novca nema.Njena izjava izazvala je oštre reakcije kod političara koji dugo vode gradske uprave i poznaju funkcionisanje lokalne samouprave.

„Zaista je zapanjujuća izjava ministarke lokalne samouprave, g-đe Kori Udovički da je namera države da i dalje smanjuje opštinske budžete kako bi se ostvarile neke dodatne uštede u državnom budžetu. U protekle tri godine izmenama zakona budžet svake opštine ili grada već je smanjen za 20% u odnosu na 2012.god. Kada se uzme u obzir da veći deo budžeta svake lokalne samouprave čine stalni troškovi (npr. javna rasveta, plate vaspitača, grejanje škola), to praktično znači da je svaka opština ili gradu u Srbiji u ove tri godine ostala bez dvogodišnjeg prosečnog investicionog budžeta. Republika je i 2013. i 2014.god. u više etapa ili ukidala opštinske prihode, a povećavala državne poreze ili direktno otimala opštinske prihode i selila ih u državni budžet. Finale ove otimačine opštinskih para desilo se sa smanjenjem plata u lokalnim samoupravama, jer smanjene plate opštinskih radnika ne znače uštedu za lokalne budžete – i ove pare idu direktno iz džepova lokalnih činovnika u državni budžet“ kaže član Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Vlade u senci i predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović.

Udovički je navela da se lokalne samouprave nalazi u veoma lošem položaju, ali ne zbog toga što imaju malo sredstava već „vrlo je zanimljivo i iznenadujuce je to što na kraju svake godine lokalne samuprave imaju budžetski suficit i zbog toga MMF i drugi posmataraci cesto kažu da se sredstva treba smanjiti, jer ne mogu da ih potroše“. Ona je rekla da se sistem mora postaviti tako da lokalne samuprave znaju šta koliko košta, jer ako se cene postave realno, to pocinje da stvara realniji okvir za budžet.

„Ukoliko nemate asfaltiranu ulicu, ukoliko vam dete ide u školu koja nije rekonstruisana ili ima problema sa grejanjem zbog dotrajale instalacije, ukoliko živite u selu bez vodovoda i kanalizacije, država vam je upravo poručila da ćete u takvim uslovima živeti petnaestak godina duže u slučaju da je opština u kojoj živite u maloj grupi onih koje nemaju problema u radu zbog velikih dugovanja. Ovo zapravo pokazuje da nikakvog reda i sistema u radu ministarstva lokalne samouprave i ministarstva finansija nema, već da se prosto otimaju pare tamo gde ministri vide da ih ima, bez obzira da li će se na taj način napraviti nenadoknadiva šteta. Ostaje da se vidi da li je reč o običnoj bahatosti ili tragičnom neznanju, u svakom slučaju putujemo avionom u kome nema pilota“ rekao je Paunović.