RADE IZ KALENOVCA: SRBIJA JE LEPŠA OD ŠVAJCARSKE, ALI MI TO NE POŠTUJEMO

0

U selu Kalenovac na 13 km od Jagodine vlada tišina. Selo je puno napuštenih kuća, a od 400 domaćinstava koliko je prema priči starosedelaca, nekada bilo, sada ima jedva 20 stanovnika. Kalenovac je izuzetno lep, selo ima izvor ledene vode, vidik se pruža do Jagodine i okoline.

„U Kalenovcu je dete poslednji put rođeno pre 50 godina. Osnovna škola ne postoji isto toliko. Nema ovde nikoga više. Svi su otišli. Svi smo stari, ovde smo uglavnom došli posle penzionisanja. A priroda lepa, tišina i mir vladaju“ kaže deda Bora iz Kalenovca koji je 40 godina radio u Fabrici kablova, pa se vratio u roditeljsku kuću da brine o njima dok nisu pomrli.

img_7798U donjem delu sela gde je izvor koji zovu Vrelo, kuće su prazne, nema nikoga. Stara bakalarska radnja „Kod Ćoke“ svedoči istoriji sela i njegovom umiranju. Međutim, malo više uz brdo, sa desne strane gde se pruža neverovatan pogled na Jagodinu, živi Rade koji je napravio čudesnu farmu. Najupečatljiviji su magarica Sofija i njena dvomesečna beba Vasilija.

„U Švajcarskoj sam radio 38 godina. Po struci sam stolar i nema toga što ja ne mogu da napravim. Sve što vidite a da je od drveta napravio sam sam. Ovu kuću smo kupili za malo novca, supruga i ja pa smo je sredili. Srbija je zemlja velike lepote, ali mi to ne umemo da cenimo. Pitate me da li je Švajcarska lepša? Nije! Ali Švajcarci umeju da čuvaju svoju lepotu i da je neguju. Kada sam kupio ovu staru kuću i zemlju, prvo sam dva kamiona đubreta istovario na deponiju. To je bilo strašno. Gde god vidim đubre, makar i papirić, ja to stanem kolima i dohvatim pa bacim. Na žalost mi nismo narod koji shvata koliko je važno da Srbija bude čista“ kaže deda Rade.

On osim magaraca, čuva koze, ovce, ima mangulice i pse. Farma mu je čista, a od dvorišta i kuće supruga i on napravili su umetnost. img_7812Islikane tikve, oslikani zidovi, grnčarija, visoka pušnica, ofarban jaram i stvari koje su se nekada koristile u selima.

„U Švacarskoj ne možete videti bogataša koji juri da živi u gradu, nego oni biraju udaljena mesta od gradova, gde imaju mir i lepotu. A ovde su svi jurnuli u gradove, svi su u Jagodini, nema nigde nikoga po selima. To je naša tuga. Ne znamo da čuvamo lepotu koju nam je Bog dao. Na ovoj zemlji u Kalenovcu ne postoji nešto što ne može da uspe, neka poljoprivredna kultura. Ali džabe, nema ko da se bavi poljoprpivredom“ kaže Rade.

On je čekao da se ovca ojagnji što se iste večeri i dogodilo. Inače, jedan od ljudi iz Kalenovca koji živi u Švajcarskoj, kupio je 20 hektara zemlje i sagradio čak šest objekta u ovom selu. On je uspeo da kupi i zgradu osnovne škole, renovirao je i ostavio spomen ploču borcima iz ovog sela.

boraU Kalenovcu se nalazi i veštačko jezero koje je vlasništvo istog čoveka koji radi u Švajcarskoj. Za desetak i možda 15 godina, u ovom selu više neće biti meštana. Infocentrala je pokrenula emisiju „Srbija, bre“ u svojoj produkcijo. Ideja emisije je da prikažemo srpska sela koja umiru i koliko prirodne lepote ostaje iza onih koji odlaze. Emisiju „Srbija, bre“ možete pogledati na Youtub kanalu Infocentrala ili na našoj fejsbuk strani OVDE

Ukoliko želite da nam predložite koje selo da obiđemo, možete nas kontaktirati na infocentrala.rs@gmail.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime