Puzović: Najkritičnija situacija u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću i Sokobanji

0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, nakon obilnih padavina tokom noći evakuisali su 75 osoba iz poplavljenih područja širom Srbije, a trenutno je na snazi ukupno 37 vanrednih situacija. Vodostaj na Mlavi, Peku i Crnom Timoku u naredna dva dana kretaće se iznad granica redovne odbrane od poplava. Voda je odnela deo mosta u Adranima kod Kraljeva, dok se reka Lepenica izlila u Kragujevcu. Direktor JP „Srbijavode“ Goran Puzović izjavio je da je trenutno najkritičnija situacija u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću i Sokobanji gde je došlo do izlivanja reka, kao i da se talas kreće ka Kuršumliji, Prokuplju i Doljevcu.

On je za TV Prva rekao da će ekipe danas preventivno biti u Braničevskom i Zaječarskom okrugu.

Puzović, koji se nalazi u Paraćinu, rekao je da je u tom gradu postavljen sistem za zaštitu grada od velikih voda, da je nivo reke još u koritu, ali da je to urađeno iz preventivnih razloga.

„I u Kragujevcu i u Jagodini, Trsteniku, jutros smo se preselili u dolinu Toplice. Situacija u centralnoj Srbiji dolazi do blagog smirivanja, reke su u koritima, glavni problemi su bili na bujičnim vodama, potocima, koji su za par sati postali ozbiljna bujica“, rekao je Puzović.

Crveni krst Srbije uputio je danas pomoć za domaćinstva koja su ugrožena poplavama u Jagodini, Rekovcu, Kruševcu, Kuršumliji, Svilajncu, Despotovcu i Sokobanji.

Ukupna količina pomoći od 6.000 kilograma sastoji se od paketa hrane i higijene, sredstva za dezinfekciju domaćinstava, kabanica i gumenih čizama, setova za čišćenje posle poplava, rezervoara od 1.500 litara za pijaću vodu i sušilica za isušivanje vlažnih zidova, ističe se u saopštenju.

Crveni krst Srbije je do sada otpremio više od 11.000 kilograma pomoći ugroženim domaćinstvima u 11 gradova i opština. 

Usled obilnih kišnih padavina, tokom noći poplavljeni su podrumski prostori u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, zbog čega će se danas u toj ustanovi zbrinjavati samo najurgentiji slučajevi.

Kako se navodi u saopštenju Uprave UKC Kragujevac, poplavljen je podrumski prostor u Hirurškom bloku sa odeljenjem Sterilizacije, u zgradi RH centra, podrumski prostor Klinike za pedijatriju i zgrada Ekonomsko- finansijske službe. 

U slučaju poplave, nema potrebe da se kalkuliše da li da se pozove 193, pozovite, ali ako se nalazite u delu gde su bujični vodotokovi, nemojte im prilaziti, obezbedite domaćinstvo s par džakova, ako imate više spratova, popnite se na viši sprat i isključite struju – saveti su za građane koje je major Miloš Milenković iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije naveo gostujući u „Markeru“.

Insajder.net

Prethodni tekstKLUB NOVINARA POMORAVLJA: NEZABELEŽEN NAPAD DEMOKRATA NA NOVINARE I MEDIJE
Sledeći tekstZbog obilnih padavina na snazi je vanredna situacija u 37 gradova i opština, MUP izdao saopštenje kako postupati

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime