Jagodinac, Zvonko Tomić bio je asistent kuvara na prekookeanskom brodu i priprema sjajnu hranu! Jedan od njegovih recepata:
Punjene lignje:
500g lignji
100g pirinča
4 čena belog luka
1 glavica crnog luka
Maslinovo ulje
2 dcl belog vina
Način pripreme:
Zagrejati maslinovo ulje u tiganju pa dodati sitno iseckani beli i crni luk. Dinstati dok se ne dobije zlatna boja. Dodati pirinač, sitno iseckane pipke od lignji, 2dcl vode 1 dcl belog vina . Sve to dinstati 20 minuta(dok ne ispari tečnost). Predhodno očišćene lignje napuniti ovim filom i zatvoriti čačkalicama.
U tiganj naliti maslinovo ulje i izdinstati 4 čena belog luka. Dodati 1 dcl belog vina i staviti lignje da se lagano prže na umerenoj vatri. Prženje (po želji može i da se peče u rerni) traje oko 20 minuta. Lignje su gotove kad dobiju zlatno žutu boju.Jelo se servira toplo na zagrejanom tanjiru, za dekoraciju se obično koristi sitno seckani persun! Za umak (sos) preporučujem soja sos ili Worcestershire sos.
Uživajte!