PSA POJEO TUMOR, UMESTO POMOĆI SVI GLEDALI KAKO UMIRE I PRESKAKALI GA

1

U Jagodini na kružnom toku na izlazu iz Čočetove ulice juče je pronađen pas čija je glava bila neprepoznatljiva od tumora koji je zahvatio vilicu, njušku, oči. Neverovatna je činjenica da je ovaj pas, kako smo kasnije saznali bar godinu dana u ovom stanju i da iako je nečipovan, ima vlasnika u Čočetovoj ulici gde je živeo. 

„Psa sam videla sinoć, išao je kao slep jedva se vukao kod kružnog toka, nije znao ni gde ide, kola su ga zaobilazila. Stala sam i videla da je pas u užasnom stanju, nikada nisam videla ništa slično. Nisam mogla da ga ostavim tako i uz pomoć jednog čoveka sam ga odvela u Veterinarsku stanicu gde su mi rekli da će danas (ponedeljak) da ga pogleda veterinar, ali da će verovatno biti uspavan zbog teškog stanja u kome se nalazio. Stavili su ga napolje u neki boks. U toku večeri sam kontaktirala Udruženje Kućica za spas koje je dalje kontaktiralo devojku iz Niša koja je odmah pristala da ga preuzme i proba da mu pomogne“ kaže devojka iz Jagodine koja ga je našla.

Pozivu upomoć odmah se odazvala Tanja Vidergar, Slovenka koja živi u Nišu i godinama pomaže pse u Srbiji a koja je već spasila jednog psa sa jagodinskog groblja.

„Sinoć smo dobili informaciju o teškom stanju psa. Otišli smo po njega jutros. Primljen je u veterinarsku ambulantu u Jagodini. Šokirali smo se kada smo videli pod kojim okolnostima se nalazi u takozvanom boksu (fototgrafija levo). Preuzet je i doveden kod našeg veterinara i pod kontrolom je 24/7. Kod veterinara je utvrđeno da mu je zdravstveno stanje jako loše. Urađena je opsežna operacija u ustima, gangrena je napredovalado teških povreda nepca, čeljusti, nosa, očiju… Hitno je primljen, prva hirurška intervencija je iza njega, uklonjen je gnoj, krv, rane su očiščene. Sada je sve na njemu. Iz anestezije se uspešno probudio, maše repom, bori se za život. Videćemo dan po dan kako će ići. Nepojmljivo mi je da ovom psu niko toliko dugo nije pružio pomoć, ne mogu da shvatim da su ljudi godinu dana prolazili pored njega ovakvog, nepojmiljivo mi je da je u toj veterinarskoj stanici stavljen na beton i u prljavštinu da dočeka jutro“ kaže Tanja Vidergar na svoj fejsbuk profilu. Ona je psa preuzela iz Jagodine.

U međuvremenu smo saznali da se pas zove Žuća i kao što smo napisali, živi u Čočetovoj ulici u Jagodini. 

Iako slučajevi mučenja životinja uznemiruju javnost, daleko je veći problem onaj oblik zlostavljanja životinja koji nije tako vidljiv, a to je njihovo zanemarivanje i napuštanje. Procenjuje se da je daleko veći broj kućnih ljubimaca koji uginu od zanemarivanja nego od mučenja. Zakon o dobrobiti životinja je jasan, vlasnik psa mora da brine o zdravlju ljubimca i da mu ukaže pomoć ukoliko mu je ona potrebna što je u slučaju ovog psa u potpunosti izostalo. 

Žuća je i dalje u teškom stanju i nema nikakvih prognoza.

 

Medijski sadržaj nastao je realizacijom projekta „Jagodina naš grad“ koji sufinansira Grad Jagodina

 

Prethodni tekstSRPSKI TURISTI NE MOGU U GRČKU DO 1.JULA
Sledeći tekstGRCI OTVORILI GRANICE ZA SRPSKE TURISTE

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime