Protest ispred sedišta Informera zbog intervjua sa serijskim silovateljem

0

Udruženja i pojedinci zakazali su protest ispred sedišta Informera zbog emitovanja intrevjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

Puštanje serijskog silovatelja na slobodu i davanje istima prostora u medijima još je jedna u nizu dehumanizujućih i mizoginih praksi kojima svedočimo u javnom prostoru, navode iz feminističkog kolektiva „Ženska solidarnost“ reagujući na intervju koji je Informer sinoć objavio sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, prenosi Danas.

„Tokom prethodnih dana, u medijima, čije je izveštavanje kulminiralo Informerovim intervjuom sa Igorom Miloševićem, ne samo da se stvara atmosfera parališućeg straha, već se i odgovornost za odbranu od potencijalnog nasilja prebacuje na žene koje se međusobno obaveštavaju gde mogu da kupe biber sprej, nož ili kako da nauče da se fizički odbrane“, navodi se u saopštenju.

Kako napominju, posebno je neetički da o svemu tome pišu mediji koji su u drugim slučajevima seksualnog nasilja dovodili u pitanje ispovesti žena žrtava istog.

„Iskustvo rada sa ženama koje su preživele neki oblik muškog nasilja, a posebno seksualno nasilje, pokazuje da one u kontinuitetu doživljavaju izdaju od strane sistema. Njihovo iskustvo se nipodaštava i dovodi u pitanje, a preživele najčešće prolaze kroz sekundarnu viktimizaciju i ponovno nasilje od strane institucija. Umesto da ih zaštite i donesu pravdu, institucije žene tretiraju kao podjednako krive za preživljeno nasilje“, kažu iz „Ženske solidarnosti“.

Umesto što šire parališući strah, mediji imaju dužnost da postave pitanje bezbednosti žena i zašto institutcije svesno puštaju na slobodu serijskog silovatelja, istaknuto je u saopštenju.

„Umesto što daju prostor nasilnicima, mediji treba da, u skladu sa moći i odgovornosti koju imaju, vrše pritisak na institucije da spreče novo i adekvatno procesuiraju ranije slučajeve nasilja. Mediji su, međutim, opet izabrali da o nasilju izveštavaju senzacionalistički i time se indirektno stavljaju na stranu nasilnika, a protiv svih žena. Pozivamo sve javne servise i nadležne službe da istraže kako je došlo do promocije silovatelja i produkcije videa u kome je dopušteno da Milošević opisuje silovanja i eksplicitno stavlja do znanja da je i dalje opasnost po žene. On svakako nije jedini muškarac koji je pretnja po žensku bezbednost, ali je barem jedan od kojeg možemo javno i kolektivno da se zaštitimo. Pored toga, zahtevamo da se intervju smesta ukloni sa svih portala, a ubuduće prate smernice Novinarki protiv nasilja. Zahtevamo da se ženama obezbedi osnovna potreba za fizičkom sigurnošću u privatnom i javnom prostoru i da se nijedan tabloid nikada više ne usudi da eksploatiše ženski strah od muškog nasilja“, zaključeno je u saopštenju, a prenosi Danas.

Prethodni tekstUništeni usevi kupusa, karfiola, plastenici pocepani a krovovi oštećeni od grada veličine jabuke
Sledeći tekstPalma: Prijateljstvo sa Egiptom pretvaramo u ekonomsku saradnju

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime