Pronađeno mladunče lava verovatno predmet crnog tržišta

0

Stanje petomesečne lavice, pronađene na Čantavirskom putu, u Subotici, zasad je nestabilno, ali se radi na njenom oporavku u prihvatilištu Zoološkog vrta Palić.
Zasad nije poznato kako je divlja životinja, za koju se pretpostavlja da više nedelja nije bila u adekvatnom smeštaju, dospela na subotičke ulice, ali subotička policija radi na pronalasku počinioca ovog krivičnog dela. Iz zoo vrta kažu da je mladunče verovatno bilo predmet crnog tržišta, piše Tanjug.

„Mlada lavica je stigla u veoma lošem stanju, dehidrirana i izgladnela, i njena telesna temperatura je mnogo niža nego što bi trebalo da imaju divlje mačke. Prvi dan je dobila infuziju, grejana je sa grejačima, dok smo je danas naučili šta je meso. Nažalost, lavica, iako je oko pet meseci starosti nije prepoznala šta je meso, niti je ikada osetila, tako da je učimo na njenu prirodnu hranu“, kaže Andrijana Tot, iz Zoološkog vrta Palić.

Na osnovu analiza krvi, utvrđeno je da životinja ima upalu digestivnog trakta, tako da dobija adekvatnu terapiju.

Mlada lavica je trenutno u karantinu Prihvatilišta za divlje životinje, a kako kažu nadležni, tamo će ostati sigurno duži period na posmatranju.

„Problem je i atrofičnost njenih mišića, zadnjih nogu. To sve nam ukazuje da osim što nije adekvatno hranjena, nije imala ni uslova da se dovoljno kreće i na način na koji je njoj potrebno“, dodaje Totova.

Kako navode iz zoo-vrta, može se pretspostaviti da je ovo mladunče lava predmet crnog tržišta, što je u Srbiji krivično zabranjeno, jer postoje i zakoni o dobrobiti životinja gde se se neadekvatno držanje životinja kažnjava, ali samim tim što je u pitanju divlja životinja, ona je zabranjena da bude svojina fizičkog lica.

„Apel je da se divlje životinje ne kupuju kao plišane igračke, ili statusni simbol, jer to nisu kućni ljubimci, niti to ikada mogu postati, a nijedno fizičko lice ne može da pruži adekvatnu negu toj životinji, kao ni da obezbedi sve neophodne bezbednosne mere kako se ona ne bi našla na ulici i ugrozila tuđe živote, naročito ako govorimo o opasnosti po okolinu odraslih divljih jedinki, ističu iz zoo-vrta.

U jučerašnjim prepodnevnim satima, grupa Subotičana je na Čantavirskom putu pronašla mladunče lava kako prelazi put.

Po njihovom pozivu, na lice mesta je izašla ekipa policije, kao i Zoološkog vrta Palić, koja je pronađenu divlju životinju transportovala u najbližu veterinarsku stanicu, a potom i u Prihvatilište za divlje životinje koje radi u okviru palićkog zoo-vrta.

Pronađena životinja nije pobegla iz Zoo vrta na Paliću, a sudeći po njenom stanju može se zaključiti da je barem nekoliko nedelja izvan smeštaja gde je bila držana i hranjena.

Zasad se ne zna da li će mladunče lava trajno ostati u Zoološkom vrtu Palić, budući da tu odluku donosi Ministarstvo za zaštitu životne sredine, tačnije Grupa za sprovođenje CITES konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune.

Izvor Tanjug

Foto printskrin Telegraf

Prethodni tekstBajatović najavio poskupljenje gasa
Sledeći tekstMerenje pred kik boks spektakl u hali JASSA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime