PROĐOH LEVAČ, PROĐOH ŠUMADIJU

0

U porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca svečano je otvoren 46. Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, koji spada u jednu od najstarijih manifestacija posvećenih očuvanju narodnih običaja od zaborava.

Sabor će otvoriti ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, potvrdio je za agenciju Beta predsednik opštine i organizacionog odbora Predrag Đorđević.

Nakon svečanog otvaranja u 18 sati, biće prikazan kulturno-umetnički program „Srbija – kuća ljubavi“ po scenariju Marije Bišof i u režiji Radojice Kuzmanovića.

U ovom komadu glume Momir Bradić, Nina Janković, Jelena Jovičić, Andrija Kuzmanović, Aleksandar Srećković. Nastupiće i hor „Obilić“, AKUD „Branko Krsmanović“, KUD „Lola“ i solisti Tanja Andrijić i Biljana Krstić.

Centralni deo manifestacije je u nedelju 2. avgusta, kada će nakon svečanog defilea učesnika, nastupiti oko 20 kulturno-umetničkih društava iz Srbije i inostranstva.

Tradicionalno će biti izabrana najlepša devojka sabora, devojka sa najdužom pletenicom, muškarac sa najdužim brkovima, kao i najlepša muška i ženska narodna nošnja.

U porti manastira biće priređena i manifestacija Zlatne ruke Levča gde će posetioci imati prilike da vide i degustiraju stara jela, da vide izložbu domaće radinosti i starih zanata i takmičenje zdravičara.

Predsaborske aktivnosti počele su 29. jula, a tokom nekoliko dana održani su brojni umetnički programi, poput sabora slikara i pesnika „Jankovi dani“, Levačke likovne kolonije, takmičenja Zlatni glas Sabora, promocija knjiga, izložbe.

Sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ utemeljio je učitelj Brativoje Marković iz Belušića kod Rekovca.

Pokrovitelji Sabora su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Opština Rekovac.

Levačke novine

Prethodni tekstPAUNOVIĆ: VLAST SE PLAŠI PADA REJTINGA
Sledeći tekstZLATNA MEDALJA HEMIČARU IZ SVILAJNCA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime