PRIJAVE ZA 100 EVRA OD PETKA

0

U petak 15. maja počeće prijave za jednokratnu pomoć svim punoletnim državljanima Srbije u iznosu od 100 evra i trajaće do 5. juna.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju svi punoletni državljani Republike Srbije, koji na dan stupanja na snagu Uredbe (24. april 2020. godine) imaju prebivalište na teritoriji Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Penzioneri i primaoci socijalne pomoći će automatski biti prijavljeni za novčanu pomoć i ona će za njih početi 15. maja.

Ostali punoletni građani se za jednokratnu pomoć prijavljuju na jedan od ponuđenih načina: elektronskim putem – preko portala Uprave za trezor ili putem telefona.

Broj telefona građani će saznati blagovremeno, a neposredno nakon što počne da radi kontakt-centar.

Po prijavi građani će, kako je naveo ranije ministar finansija Siniša Mali, davati sledeće podatke: broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imaju račun, ili u kojoj žele da im se otvori namenski račun.

Mali je ranije napomenuo da se ipak neće davati ime i prezime.

Ako korisnici penzija i korisnici novčane socijalne pomoći nemaju posebne namenske račune, Banka poštanska štedionica će otvoriti posebne namenske račune – jednokratna isplata pomoći, navodi se u Uredbi o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Srbije.

Ako je državljanin u prijavi naveo banku kod koje nema tekući dinarski račun, ta banka je dužna da otvori tom državljaninu poseban namenski račun − uplata jednokratne novčane pomoći Republike Srbije.

Nakon što banka u celini isplati iznos jednokratne novčane pomoći s posebnog računa ili nakon što državljanin na drugi način raspolaže sredstvima te pomoći u celini (npr. prenos na drugi račun), banka ima pravo da ugasi taj račun.

Isplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra uređena je Uredbom o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije radi smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti kovid 19 izazvane virusom SARS-COV-2, koja je dana 24. aprila 2020. godine usvojena na sednici Vlade Republike Srbije, a istog dana stupila na snagu.

B92.net

Prethodni tekstPaunović: Tadićev plan je taktički potez u nedostatku ozbiljnog plana opozicije
Sledeći tekstVRTIĆI POČELI SA RADOM

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime