PRESUDE ANTIVAKCINAŠIMA POČELE OD DR JOVANE STOJKOVIĆ

0

Vođa antivakcinaškog pokreta u Srbiji dr Jovana Stojković, osuđena je juče u Osnovnom sudu u Zrenjaninu na kaznu od 75.000 dinara jer je vređala lekara Tomislava Stevanovića, čoveka koji je protiv Stojković i njoj sličnih pokrenuo peticiju zbog šarlatanstva u medicini, prenosi Blic.

Po najavi njenog muža Vladimira Stojkovića, Stojkovićeva ne namerava da plati kaznu, nego će da je odsluži u zatvoru „zbog ideala“. Tako bi ova žena, koja je svojim štetnim stavovima direktno uticala na širenje epidemije malih boginja u Srbiji, trebalo da u zatvoru provede više od dva meseca.

A koji su to „ideali“ za koje se ova žena zalagala?

Zajedno sa ostalim antivakcinašima, dovela je do toga da se u Srbiju na velika vrata vrati bolest koja u 21. veku ne trebalo ni da postoji – male boginje (morbili).

U vreme poslednje epidemije malih boginja, koja je počela oktobra 2017, a na vrhuncu je bila tokom zime, do sada je umrlo 15 osoba, a obolelo gotovo 6.000 ljudi.

Svi oni su svojim suludim stavovima o navodnoj štetnosti MMR vakcine (protiv malih boginja, crvenke i rubeole) ulivali roditeljima strah u kosti, zbog čega su oni masovno odbijali da vakcinišu svoju decu.

Tako samo došli do doga da nam je srušen kolektivni imuninetet, a koji treba sve nas da štiti od opasnog virusa morbila. To znači da više nemamo 95 odsto vakcinisane dece, koji stvaraju taj zaštitni bedem, a u jednom mometnu u Beogredu imali smo jedva 35 odsto vakcinisanih. Od te loše kampanje još se nismo oporavili, a prema poslednjim informacijama do kojih smo nezvanično došli, trenutno smo na oko 85 odsto vakcinisanih na nivou cele Srbije, dok je u Beogradu taj procenat oko 60, što znači da smo i dalje daleko od idealnih 95 odsto.

Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је stаrа 15 dаnа, а nајstаriја 71 gоdinu. Nајvеći brој оbоlеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа. Vеćinа оbоlеlih оsоbа, čak 94 odsto, nеvакcinisаnа je, nеpоtpunо vакcinisаnа ili nеpоznаtоg vакcinаlnоg stаtusа.

Heroji koji su prijavili antivakcinaše

Grupa lekara i roditelja nije mogla sve to da posmatra skrštenih ruku i zato su, zabrinuti za zdravlje nacije, presavili tabak. Tako je 270 roditelja i lekara iz cele Srbije podnela Prvom osnovnom sudu u Beogradu krivičnu prijavu zbog izazivanje panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece. Na toj listi nalaze se i pojedine javne, ali i estradne ličnosti – Jelena Karleuša, Maja Volk, spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović, Miroljub Petrović i Slađana Velkov.

Doktor Tomislav Stevanović iz Zrenjenina, koji se zajedno sa beogradskim doktorom Vladimirom Cimermanom nalazi na čelu grupe protiv antivakcinalista, rekao je da su roditelji bili prinuđeni na taj korak, jer jedino tako može da se stane na put onima „koji šire paniku u strah“ i tako ugrožavaju zdravlje čitave nacije.

Što se tog slučaja tiče, on je i dalje u postupku, a Jovanu Stojković čeka i postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije. Ono za šta je juče osuđena odnosi se na slučaj izrečenih laži na račun dr Stevanovića.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime