Preporučujemo: Top 3 destinacije za jesenja putovanja po Srbiji

1

Boja prirode, šuškanje lišća pod nogama i različite nijanse drveća i šume jesu sinonim za jesenja putovanja. Ona mogu pružiti nezaboravno iskustvo i pravi doživljaj prirode. Destinacije koje možete odabrati u jesen su mnogobrojne, a svaka od njih ostaviće na vas poseban utisak. U jesen sve ima svoju posebnu draž, a mi vam nudimo top 3 destinacije koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Divčibare – Uživanje u prirodi nadomak Beograda

Divčibare nisu idealna lokacija samo tokom jeseni, već mogu biti odličan izbor cele godine. Budući da je ovo planina koja ima mnogo atrakcija i zanimljivosti u ponudi, idealna je i za porodična putovanja. Mnoštvo pešačkih staza, prelepi vidikovci i pristupačne cene uslovili su da Divčibare budu sve više posećene.

Svoju posebnu draž Divčibare dobijaju krajem leta i početkom jeseni, kada se tu javljaju mnoge biljne vrste i gljive. Velika prostranstva su tada prekrivena različitim biljem i bojama, te je utisak fascinantan. Takođe, Divčibare se mogu pohvaliti i lepim i atraktivnim vidikovcima, a samo neki od njih jesu Ljuti krš, Kraljev sto, Paljba i Crni vrh. Sa njih se pruža prelep pogled na Zapadnu Srbiju i ostale krajeve zemlje, dok je prilaz jasno obeležen.

Budući da su Divčibare postale izuzetno posećeno i popularno mesto, vrlo je lako pronaći smeštajnu jedinicu ili kuću za iznajmljivanje. Uz to, na Divčibarama postoji mnoštvo kafića i restorana sa lokalnim i tradicionalnim specijalitetima, te će iskustvo biti potpuno.

Serene Landscape in Fruska Gora National Park, Serbia

Tara – lepota netaknute prirode

Tara je odličan izbor za jesenja putovanja, budući da hladna i oštra zima još uvek nije došla. Ovaj jesenji period treba iskoristiti za branje lekovitih plodova i gljiva, šetnju kroz šumu i uživanje u svim blagodetima koje ova planina pruža. Tara obiluje veličanstvenim vidikovcima, stazama za šetnju i prirodnim rezervatima, te će oni dodatno obojiti jesenji dan.

Budući da je Tara Nacionalni park, ona je izuzetno povoljna lokacija za porodična putovanja. Mirna, tiha i nezagađena, ova planina pružiće pravi odmor i uživanje, a to se udvostručuje u jesenjem periodu, kada je moguće videti pregršt boja i nijansi. Vidikovci na Tari su izuzetno uređeni, a pogled sa Banjske stene, Bilješke stene ili Osluše ostaviće vas bez daha. Tada su lepote i čari prirode koja se budi i menja izuzetno izražene, pa je pogled na ostatak Tare, Srbije i Bosne i Hercegovine zaista veličanstven. Pored toga, ne treba zaobići ni planinarenje na Tari u tom periodu, jer jesen pruža idealnu priliku za istraživanje novih i skrivenih mesta na planini. Budući da na Tari postoji preko 20 uređenih staza, svako može da pronađe neku po svom ukusu i uputi se u magične krajeve ove planine.

Smeštajna ponuda na Tari prilagođena je svima, te je moguće lako pronaći smeštaj ukoliko ste sa porodicom, prijateljima ili pak dragom osobom. Na stranici apartmani na Tari možete pronaći izuzetno komforne, uređene i moderne apartmane za svačiji ukus. Svaki od njih ima sve neophodne uslove za bezbedan i siguran boravak, a uživanje je zagarantovano.

Fruška Gora – najlepša izletišta Srbije

Zahvaljujući svom izuzetnom položaju i prelepoj prirodi, Fruška Gora je omiljena destinacija ljudima u okruženju, ali i šire. Budući da je Fruška Gora planina smeštena u prostranim ravnicama Vojvodine, predstavlja pravi biser ovog predela i idealna je destinacija tokom cele godine.

Jesenje boje i šuškanje lišća tokom šetnje pravi su doživljaj ukoliko se odlučite za Frušku Goru. Ona ima mnoštvo različitih, uređenih trim staza koje vode do različitih lokacija, a svako može izabrati jednu shodno njegovim fizičkim mogućnostima. Planinarske staze vode preko mnogobrojnih livada i kroz listopadne šume, pa je okruženje prelepo. Najpoznatije pešačke staze nalaze se na Iriškom Vencu i Vrdniku, gde se nalaze i popularna izletišta.

Izletišta su zaštitni znak Fruške Gore, a mnogi dolaze nedeljom na planinu kako bi se opustili i družili u nekom od popularnih izletišta. Često su ona izbor mladih koji tu dolaze radi druženja sa prijateljima, mada se za boravak u izletištima odlučuju i odrasli sa porodicama. Fruška Gora ima oko dvadesetak izletišta i sva su uređena stolovima i mestima za roštiljanje. Neki od najpoznatijih izletišta jesu Brankovac, Iriški Venac, Andrevlje, Vrdnik i mnoga druga.

Fruška Gora poznata je i po svojim manastirima, te je u narodu poznata i kao Srpska Sveta Gora. Obiluje mnoštvom pravoslavnih manastira i prava je riznica pravoslavne kulture i nasleđa. Manastiri su izuzetno posećeni, a nalaze se na divnim lokacijama, okruženi šumom i čistim vazduhom. Najposećeniji manastiri jesu Velika Remeta, Novo Hopovo, Jazak, Vrdnik i mnogi drugi. U svakom od njih nalazi se bratstvo koje je izuzetno ljubazno prema posetiocima, a nakon liturgije moguće je popričati sa njima i uživati u čarima planine i manastira.

Jesenja putovanja u Srbiji pružaju izvanredno iskustvo koje se ne zaboravlja. Svaka destinacija ima posebnu čar i pruža drugačiji utisak turistima. Bogata priroda, čist vazduh i mnoštvo atrakcija i zanimljivosti uslovili su to da destinacije u Srbiji budu izuzetno posećene i rado izabrane od strane turista širom Evrope. Boje jeseni, priroda koja se menja i budi i životinje koje polako kreću u zimski san, podariće posebnan doživljaj i utisak koji se ne zaboravljaju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni tekstAdmiralBet Karavan u Jagodini – poslednji vikend u septembru žurka u gradu i AdmiralBet lokalu
Sledeći tekstJoš jedno ubistvo žene – policija je zatekla mrtvu s teškim povredama glave i povezima preko usta i oko nogu

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime