POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI JAGODINE I EGIPATSKOG LETOVALIŠTA MARS ALAM

0

U Skupštini grada Jagodine potpisan je sporazum o saradnji Jagodine i egipatskog grada, poznatog letovališta Marsa Alam.

Sporazum o saradnji Jagodine i letovališta Marsa Alam potpisali su predsedednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma i Ahmed Abdalah, guverner oblasti Crvenog mora u Egiptu. Marković je pozdravljajući prisutnu delegaciju iz Egipta izrazio veliko zadovoljstvo zbog njihovog dolaska a za potpisani sporazum rekao da ga gosti iz Egipta nazivaju bratskim činom ili bratimljenjem dva grada. On je napomenuo da su u delegaciji Egipta pored guvernera oblasti Crvenog Mora Ahmeda Abdalaha i ambasadora te zemlje u Srbiji Amri Aldžovalia, brojni privrednici, vlasnici velikih hotela sa smeštajnim kapacitetom u proseku od 700 mesta, da je prisutan i vlasnik jednog od najvećih lanaca marketa u Egiptu. Dragan Marković Palma je istakao da će uspostavljena saradnja doneti dobro i Jagodini i letovalištu Marsa Alam.

’’Pomoći ćemo da se u vašem letovalištu poveća broj turista iz Srbije, a od guvernera oblasti Crvenog mora gospodina Abdalaha zahtevam da svi oni proizvodi koji se uvoze u toj regiji budu iz Srbije. Prijateljstvo dva naroda i dve zemlje datira još iz vremena bivše SFRJ i Tita, a ja obećavam da ću biti pokretač da se to prijateljstvo učvrsti i bude još jače. Srbija je trenutno najpopularnija zemlja na Balkanu, u kojoj vlada ekononmska i politička sigurnost i to pre svega zahvaljujući predsedniku Vučiću koji je otvorio vrata saradnje Srbije sa celim svetom, a zasluge za to pripadaju i ministru inostranih poslova Ivici Dačiću. Nama Egipat ne može da pomogne da se ubrza ulazak Srbije u EU, ali pomoć ove zemlje u medjunarodnim odnosima mnogo znači jer nisu priznali samoproglašenu nezavisnost Kosova, a i očekujem da ne glasaju za članstvo Kosova u UNESKO i siguran sam da naša braća i prijatelji iz Egipta to neće učiniti. Vi iz Egipta znate šta znači rat, znate i da je Srbija bombardovana samo zato što je kuća na putu, da joj se oduzme Kosovo i da NATO dovede teroriste na vlast. Hašim Tači i Ramuš Haradinaj su počinili nad Srbima najveće zločine koje svet pamti posle drugog svetskog rata. Interesantno je i to da su oni političari koji su u to vreme odlučivali o bombardovanju Srbije danas promenili mišljenje, pre svih tadašnji premijer Velike Britanije i kancelar Nemačke. Znam i da je Egipat kroz svoju prošlost imao nametnute ratove, baš kao i Srbija 1999. godine i smatram da je zajednička obaveza da nikada ne zaboravimo koje njih organizovao i potpomagao’’ zaključio je Marković

Guverner oblasti Crvenog mora Ahmed Abdalah je rekao da je presrećan što je privredno- politička delgacija iz Egipta posetila Jagodinu, zahvalio se na srdačnoj dobrodošlici. Za posetu i potpisivanje sporazuma je rekao da imaju za cilj da osnaže veze dve države, dva grada i dva naroda. Abdalah smatra da će prvi koraci saradnje biti postignuti upravo u oblasti turizma, jer oblast u kojoj se nalazi Marsa Alam je jedna od najlepših u Egiptu i da ima ogromne smeštajne kapacitete. Da je to oblast sa najlepšim hotelima gde dolaze turisti iz celog sveta. On je kazao da će posete delegacija Jagodine i Mars Alama ubuduće biti na 6 meseci a sve u cilju bolje saradnje. Takodje je istakao i značaj svega onoga što Dragan Marković Palma čini za Jagodinu i Srbiju.

Abdalah je svom domaćinu, predsedniku Skupštine grada Jagodine poklonio srebrni ključ grada Hurgade i grb oblasti Crvenog mora. Za uzvrat Dragan Marković Palma je visokom gostu iz Egipta poklonio grb grada Jagodine. Potpisivanju sporazuma u Jagodini prisustvovao je i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović.

Inače delegacija iz Egipta je obišla i turističko sportski kompleks u Jagodini i prilikom obilaska ZOO vrta Tigar guverner oblasti Crvenog mora Ahmed Abdalah je obećao da će Zoo vrtu u Jagodini pokloniti kamilu.

Prethodni tekstPROTIV SUDIJE OBRADOVIĆA OPTUŽNI PREDLOG ZBOG SPORNOG PENALA
Sledeći tekstNA FPNJ PREDAVANJE „ZAŠTO JE FINSKI OBRAZOVNI SISTEM JEDAN OD NAJUSPEŠNIJIH U SVETU“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime