POSLEDNJI POZDRAV VOZU: NE SVIRA DIPLOMA, NEGO ČOVEK

7

Hiljade violina ispratile su na večni počinak čuvenog romskog muzičara Bobana Kostića Piromanca ili Voza kako su ga zvali. Uz njegovu kompoziciju ,,Cigansko tugovanje“ ispraćen je Romski kralj violine. Njegov prijatelj i nesuđeni pobratim, violinista Petar Maksimoć kaže takav ton kakav je imao Boban, nigde nije čuo i verovatno nikada neće. Nije bio školovani muzičar ali kako je on svirao, teško će se ponoviti ikada!

pera 14
Petar Maksimović

-Ne svira diploma već čovek, Boban Voz je svirao bolje i lepše i tačnije nego svi školovani muzičari koje poznajem. Upoznao sam ga pre četiri godine, prekasno čini mi se. Kad smo se prvi put videli oči u oči, mi smo se prepoznali kako se prepoznaju ,,srodne duše“. Svet je stao. Mnogobrojna deca su trčala oko nas, ljudi, ali sve je nestalo. Ostali smo samo nas dvojica. Tada mi je rekao ,,ajde da se mi ne odvajamo i da se pobratimimo“, priča o velikom prijatelju i još većem violinisti, Petar Maksimović.

Školovani kralj violine, jagodinski Pera Violinista kaže ,,Vozov TON ja nikada u životu nisam čuo kod nekog drugog, toliko je bio savršen“.

3
Zorica Marković na sahrani

-Kad njemu date dečju violinu, sa iskidanim žicama, on odsvira perfektno! Njemu ne treba Stradivari ni Gvarneri, on na dečjoj violini svira maestralno, na violini na kojoj moj unuk počinje da uči. A imao je debele prste kao ćevape, bio je krupan čovek. Legato, fraze, pričam i sećam se tog čuda koje je izvodio – kaže Maksimović i plače.

Petar je za InfoCentralu preko Skajpa pričao o Vozu, jer je u Beču gde živi sa porodicom.

-Njegovi tonovi su bili kao anđeoska muzika, kao kad teče krv, nešto prirodno i neprekidno, nešto što ne staje. Ja sam svirao sa mnogim muzičarima, ali takav ton u životu nisam čuo! Mnogo je voleo decu, za njega su muzika i deca bila na jednom mestu – prvom. Kome on nije svirao u životu! Ne zna ima li takvog! On nije imao slobodan dan u životu. Prvi njegov slobodan dan bio je kada je umro.

Slavni muzičar za koga Maksimović kaže da je Rumun – ,,Vla“, za sobom je ostavio troje dece i sedmoro unučadi.

-Čuvao je živinu u Veprovici i poklanjao je onima koji nemaju i uvek je govorio, evo neka deca imaju šta da jedu. I otac mu je bio violinista, Boja ali je Boban otišao pre njega. Kao dete je svirao po sahranama za koju paru. Pričao mi je o detinjstvu. Majka mu je bila pevačica, ona ga je izdržavala tako što je prosila na groblju, Govorio mi je da je nosio dve leve cipele, sline do brade, kupili su mu plehanu violinu da i on može da zaradi koji dinar od prošenja. Imao je teško i mučno detinjstvo.

4Boban je umro od sepse. Imao je bezazlenu ranu na levoj nozi ispod kolena, a bio je šećeraš. Nije voleo da ide kod lekara. Dobio je temperaturu pre nekoliko dana.

-Lečio je ceo narod ali sebe nije. Svakom je davao neki savet da se pazi, da leči kašall, ali sebe…nikad. Umro je od sepse, od nelečene rane koja se proširila-priča Maksimović – Njegov smeh karakterističan pamtiću dok sam živ. Kad bi ga pitali odakle da sviraju, jer neškolovani muzičari ne znaju da kažu dal sviraju iz E dura ili A dura, on bi odgovarao ,,iz februara, marta“. Bio je veliki veseljak. Voleo je svoju ženu, majku i decu najviše na svetu.

Maksimović je imao želju da organizuje koncert romske i džez muzike u Jagodini gde bi mu gost bio Voz. Na žalost, tu želju nisu ostvarili.

Anita Mitrović

VOZ NA PRVU SKINUO MOCARTA I BAHA

,,Jednom je slušao kako sviram Mocarta i kaže mi,,nemoj da se ljutiš a jel mogu ja to da probam“. On je do note, do dlake, sve pogodio! Baha je skinuo na prvu! To je bilo neverovatno. Bio je apsolutni sluhista. Da je on svirao klasiku, gde bismo mi otišli…bez dana škole.

Na strani Gipsy&friends piše:

,,TO ŠTO JE ON USPEO U ŽIVOTU NIJE SLUČAJNO. U NJEMU JE BILO NEŠTO BOGOM DATO, INAČE NE BI MOGAO NI NAJVEĆI INSTITUT ILI MUZIČKA AKADEMIJA DA DEŠIFRUJE I OBJASNI KAKO JE MOGAO JEDAN ROM ILI CIGANIN, DA PROIZVODI TAKAV ZVUK NA VIOLINI, PA ČAK I KADA INSTRUMENT NIJE NAŠTIMOVAN.

Prethodni tekstPARTIZAN USAMLJEN NA VRHU TABELE
Sledeći tekstPREMINUO NIKOLA SIMIĆ

7 KOMENTARA

  1. Pozdrav,postavio sam na zidu feisbuka a ovde opet ponavljam,ovog vrhunskog virtuoza za violinu nisam poznavao,ali odgedavsi reportazu o njemu shvatiio sam kakvog smo kolegu,prijatelja,druga izgubili.Vrlo mi je zao sto nisam upoznao ovog coveka sa prekomernim izvorom harizme i pozitivne energije.Dok je davao komentare u reportazi u ocima mu se videla dobrota,srcanost i sve sto jednog dobrog coveka cini dobrim.Ponavljam,vrlo mi je zao sto ga nisam upoznao a tek boli njegov odlazak,njegova dela ce ostati i posle njega ali to je samo mala uteha za sve nas kojim ce takav umetnik i ljudska veljicina nedostajati.Vecna ti Slava veliki covece pocivaj u miru. Kec M Kec kant autor-Frankfurt

  2. Postovanom gospodinu Bobanu neka je pokoj dusi i neka mu je laka crna zemlja.Ovo pisem 12.07.2015 u 23:39 jer sam pre oko jednoga sata saznao da je utihnula najbolja violina svih vremena „po menii mome misljenju“.Ja sam osoba kojoj je violina u dusi ,pokusavam da naucim nesto da odsviram gledajuci snimke Gospodina Bobana jer je on moj uzor.Nadam se da me nece pokolebati njegov odlazak vec da ce mi dati snage da jos vise vezbam.Vise nemogu pisati jer mi suze toliko nadolaze da nevidim tastaturu.Pocivaj u miru i nezaboravi na ljude koji te vole i vole tvoj rad.Poslji nekoga ko ce nauciti ljude da sviraju bar priblizno kao ti pa cak i osobama kao sto sam ja.Vecna slava KRALJU VIOLINE pominjacu te u molitvama.S*postovanjem porodici Kosti moja malenkost Sasa Pavlovic Mladenovac

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime