Posle stravičnog lančanog sudara kod Jagodine, sistem za obaveštavanje vozača od 1.jula

0

Direktor policije Vladimir Rebić potpisao je danas ugovor sa predstavnicima Javnih preduzeća „Putevi Srbije“ i „Emisiona tehnika i veze“, Regulatornog tela za elektronske medije i RTS o novom sistemu za obaveštavanje vozača putem radio programa u slučaju nezgoda na putu i informisanju javnosti za bezbedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

„Danas je važan dan za bezbednost saobraćaja u Srbiji jer smo posle osam meseci uspeli da uspostavimo ovaj sistem. Inače, jedan tragičan dogadjaj koji se dogodio u novembru prošle godine na auto-putu u zoni Jagodine kada je stradalo osam osoba, nakon izvršenih analiza, pokazao je da je do nezgode došlo zbog neobaveštenosti vozača o izuzetno gustoj magli“, rekao je Rebić, a saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

On je poručio da će taj sistem biti u funkciji od 1. jula i da će svi vozači na auto-putevima Srbije, od Ibarske magistrale od Beograda do Kraljeva pa nadalje, imati mogućnost da budu upozoreni od strane RTS-a o bitnim okolnostima i dešavanjima na putevima.

Direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak rekao je da će prilikom svakog većeg sudara, guste magle ili drugog problema na putu, MUP obavestiti RTS, koja će prekinuti program kako bi učesnike u saobraćaju upozorili o novonastalim okolnostima, čime će se sprečiti saobraćajni zastoji, a putovanje učiniti bezbednijim.

Glavna i odgovorna urednica „Radija Beograd 202“ Milica Kuburović naglasila je da će na taj način učesnici u saobraćaju pravovremeno dobiti informacije i upustva za ponašanje na putu, što će smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, kao i gužve na saobraćajnicama.

Na autoputu Beograd-Niš kod Jagodine oktobra prošle godine dogodila su se dva lančana sudara u oba smera. Osam osoba je poginulo. MUP je saopštio da je 27 osoba povređeno, od kojih je 17 zadržano na lečenju. Uzrok ove nesreće bila je magla.

Prethodni tekstŠef II sektora operacija Delegacije Evropske unije Štefen Hudolin u poseti Svilajncu
Sledeći tekstIspod đubreta u stanu pronađeno telo muškarca u raspadanju

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime